Ekonomska spona pandemije COVID-19 - Mugano, Gift (Sociološki pregled, 2020)
Pandemija COVID-19, koja je nezapamćena u ljudskoj istoriji, do danas je donela 15,8 miliona potvrđenih slučajeva zaraze, uz 640,016 smrtnih ishoda, te su vlade država preduzele stroge mere zatvaranja. Ovo se nije odrazilo samo na poslovne aktivnosti u tim zemljama, već je globalno poremetilo lance vrednosti, uz nemerljivo velike ekonomske implikacije. Cilj ovog rada je da sagleda uticaj pandemije COVID-19 na ekonomiju, s posebnim osvrtom na afrički kontinent. Budući da se pandemija koronavirusa i dalje menja, te i da je neizvesno koliko će ona potrajati, ekonomske implikacije pandemije teško je precizno kvantifikovati. Shodno navedenom, za potrebe ovog rada je primenjena analiza scenarija u baznom slučaju, kao i bogata literatura u kojoj se ova tema obrađuje. Rezultati pokazuju da je pandemija, iako je zbog gubitaka ljudskih života imala razarajuće društvene efekte, takođe donela ozbiljne ekonomske izazove, među kojima su ekonomska recesija, smanjen obim trgovine i znatno oslabljeni finansijski tokovi. Ni Afrika, zbog globalizacije, nije ostala imuna na ove izazove. Kako se ističe u ovom radu, najznačajnije privredne aktivnosti i izvori deviznih sredstava u Africi, kao što su sektor turizma, izvoz raznih vrsta robe, eksterni izvori finansiranja i lokalne poslovne aktivnosti, pretrpeli su negativne efekte u većini afričkih ekonomija, što je rezultiralo recesijom koja je doslovno desetkovala ekonomsku dobit sticanu u poslednjih deset godina, o čemu se izjasnio i Međunarodni monetarni fond. U cilju ublažavanja efekata pandemije, afričke zemlje bi trebalo da koriste pakete podsticaja kako bi sačuvale poslovanje, ali i da ustanove određene fiskalne mere, kao što su izuzeće od poreza i angažovanje partnera iz inostranstva koji će im pomoći da izađu iz poteškoća.