Društveno nakon pandemijske distorzije: ka mišljenju u planetarnim okvirima - Janković, Stefan (Sociološki pregled, 2020)
Zajedno sa klimatskim promenama, pandemija COVID-19 predstavlja specifičan planetarni događaj, sa iznenađujućim efektima koji zahtevaju ponovno promišljanje društvenog. U radu se polazi od teze da pandemija suštinski podriva modernost i institucije suverenosti, geopolitike i političke ekonomije usled njihovog suštinskog razdvajanja od ne-ljudskih stvari. Potom, u drugom delu rada se nude četiri propozicije za bolje razumevanje planetarnih događaja, među kojima su uklanjanje razlike delova/celine, ne-relaciono mišljenje, odbijanje razlike između globalnog i lokalnog i shvatanje kolektiva kao stalno pravljenih u kontinuumu ljudi i ne-ljudi. Na kraju, razmatra se značaj spekulativnosti kao osnova planetarnog mišljenja. Uviđa se potreba za revizijom naučne prakse i pospešivanja njene senzibilnosti za uviđanje heterogenih vezivanja ljudi i ne-ljudi u planetarnim okvirima.