Poverenje u zdravstveni sistem tokom pandemije COVID-19 i vrednosni sistem studenata u Jugoistočnoj Evropi - Pavlović Vinogradac, Valentina (Sociološki pregled, 2020)
Pandemija COVID-19, izazvana virusom SARS-Cov2, pogodila je čitav svet. Kako bi država funkcionisala u normalnim okolnostima, važno je da postoji poverenje u državne institucije. Stoga je poverenje u institucije naročito važno u kriznim situacijama, a poverenje u zdravstveni sistem tokom pandemije je od ključnog značaja. Cilj ovog rada jeste da ispita u kojoj je meri vrednosni sistem mladih u tri države Jugoistočne Evrope – Bosni i Hercegovini, Hrvatskoj i Srbiji – povezan sa poverenjem mladih u zdravstvene sisteme svake od ovih država tokom pandemije COVID-19. U sprovedenom istraživanju učestvovalo je ukupno 1.024 studenta, a primenjena je metoda ankete. Kao polazište u ovom istraživanju upotrebljen je model osnovnih tipova ljudskih vrednosti Šaloma Švarca (Shalom Schwartz). U ovom radu su primenom linearne regresije analizirani faktori vrednosnog sistema (samoprevazilaženje, otvorenost za promene, konzervacija, samounapređivanje) u pogledu poverenja u zdravstveni sistem. Rezultati su pokazali da je vrednost konzervacije značajan prediktor poverenja u zdravstveni sistem u sve tri zemlje koje su obuhvaćene istraživanjem.