Bihevioralni uvidi i pandemija COVID-19 u Indiji - Gadai, Dr.Pradeepika (Sociološki pregled, 2020)
Pojava novog virusa COVID-19 je spremnost za odgovor na pandemiju učinila ključnim pitanjem u smislu javnog zdravlja u celom svetu. Malo toga se zna o ponašanju ljudi u pandemijskoj situaciji. Ipak, to ponašanje je od presudnog značaja. Razumevanje povezanih psiholoških i bihevioralnih odgovora je od ključne važnosti za osmišljavanje mera za slične situacije u budućnosti. U Indiji je tokom karantina, tj. od 25. marta do 14. aprila 2020, sprovedeno istraživanje na 700 ljudi u glavnom gradu Delhiju i saveznoj državi Harajana, kako bi se ispitale promene u psihološkim i bihevioralnim odgovorima na epidemiju virusa COVID-19, a na osnovu teorije motivacije za zaštitu (PMT), u kojoj se prepoznaju i primenjuju dve faze, tačnije, procena pretnje i način nošenja sa pretnjom. Pored ovoga, zaražene osobe bi trebalo da se izoluju, kako bi se širenje pandemijskih bolesti svelo na najmanju meru. Stoga ne treba zanemariti faktore koji se odnose na samoizolaciju (SI), a značajno je istražiti i faktore koji dovode do toga da zaražene (ili moguće zaražene) osobe odluče da odu u samoizolaciju. Teorija planiranog ponašanja (TBP) se u tom cilju koristi za formiranje konceptualnog okvira za SI, u situacijama suočavanja sa pandemijskim rizikom, a regresioni metod se primenjuje da bi se ispitalo kako stav (ATT), subjektivne norme (SN) i percipirana kontrola ponašanja (PBC) utiču na SI u okolnostima suočavanja sa vanrednom situacijom u slučaju pandemije. Rezultati studije pružaju relevantne informacije koje doprinose teorijskom razumevanju psiholoških i bihevioralnih namera ljudi, te nam omogućava da osmislimo mere za slične situacije u budućnosti.