Klasični pristupi i savremeni teorijski modeli objašnjenja etničkog preduzetništva - Vidicki, Vladan D. (Sociološki pregled, 2020)
Predmet ovog rada je prikaz i kritička analiza osnovnih teorija etničkog preduzetništva nastalih u okviru sociologije. Prvi deo rada odnosiće se na prvobitne teorije etničkog preduzetništva koje su u radu označene kao klasični teorijski pristupi, dok će drugi deo rada biti posvećen savremenim modelima objašnjenja etničkog preduzetništva. Činilo se opravdanim izabrati u prvom slučaju izraz teorijski pristupi zbog toga što je, u okviru svake od teorija, problemu pristupano sa jednog specifičnog stanovišta. S druge strane, termin model je upotrebljen zbog činjenice da svaki od njih inkorporira sve teorije koje su do tada nastale i integriše ih u objašnjenju procesa etničkog preduzetništva.