Kvalitet slobodnog vremena u domovima učenika iz učeničke perspektive - Milanović, Nedeljko M.; Stevanović, Nenad (Sociološki pregled, 2020)
Rad se bavi pitanjem kvaliteta slobodnog vremena u domovima učenika iz perspektive učenika srednjih škola. U radu su predstavljeni rezultati empirijskog istraživanja, čiji je cilj bilo ispitivanje mišljenja učenika o slobodnim aktivnostima, na osnovu koga bi potencijalno bilo moguće uneti poboljšanja za korišćenje slobodnog vremena u domu učenika. Uzorak je obuhvatio 198 ispitanika, 113 ženskog i 85 muškog pola, uzrasta od 15 do 18 godina. Za potrebe ovog istraživanja korišćena je deskriptivna metoda, kao i tehnika anketiranja. Interpretacijom dobijenih rezultata dolazi se do zaključka da postoji značajan stepen nezadovoljstva kvalitetom slobodnih aktivnosti koje su učenicima ponuđene u domu i preovladava mišljenje da slobodno vreme u domu treba unaprediti i inovirati. Inovacije i mere koje učenici predlažu za unapređenje slobodnih aktivnosti u domu, jesu organizovanje izleta, gledanje selektovanih filmova, uređivanje sobe s društvenim igrama, organizovanje tematskih večeri, veća posvećenost sportskim aktivnostima, uvođenje novih sekcija i debata na određenu temu. Navedene aktivnosti obuhvataju primarne funkcije slobodnog vremena: odmor, zabavu i razvoj ličnosti učenika. Rezultati ovog istraživanja upućuju na to da slobodnom vremenu u domu i aktivnostima kojima se učenici bave, treba posvetiti značajnu pažnju s pedagoškog aspekta i ovaj segment života u domu učiniti sadržajnijim i kvalitetnijim.