Sindikalni ugao: Radnički štrajkovi u tranzicionom društvu - Martinic, Marija (Sociološki pregled, 2020)
Osvrt analizira strategije delovanja sindikata u tranzicionom društvu Srbije. U članku se brani hipoteza o socijalnom dijalogu kao optimalnom demokratskom mehanizmu. Rezultati različitih političkih strategija sindikata vode zaključku da model ugovorne saradnje predstavlja jedini u kojem je moguće očuvati nezavisnost sindikata.