Socijalne veštine kod odraslih osoba s oštećenjem vida - Vučinić, Vesna J; Gligorović, Milica G; Anđelković, Marija M (Sociološki pregled, 2020)
Cilj istraživanja je da se utvrdi nivo usvojenosti socijalnih veština kod osoba s oštećenjem vida u odnosu na starost, pol, kategoriju i vreme nastanka oštećenja vida. U istraživanju je učestvovao 131 ispitanik s oštećenjem vida (62.6% slepih i 37.4% slabovidih), oba pola, starosti od 19 do 60 godina. Za procenu socijalnih veština primenjen je suptest „Socijalne veštine” koji pripada Sistemu za procenu adaptivnog ponašanja. Analizom rezultata utvrđeno je da postignuća većine ispitanika s oštećenjem vida spadaju u kategoriju prosečnih. Nije utvrđena značajna povezanost socijalnih veština sa starošću ispitanika i vremenom nastanka oštećenja, dok je odnos sa kategorijom oštećenja vida i polom statistički značajan. Buduća istraživanja bi trebalo usmeriti na nivo društvene podrške osobama sa oštećenjem vida u cilju kreiranja efikasnijih programa podrške u zajednici.