The impact of social and monetary diaspora remittances on society and economy of home countrу: The case of Serbia - Filipović, Jovan; Milosavljević, Zoran; Ruso, Jelena (Sociološki pregled, 2022)
U radu se daje pregled socijalnih i monetarnih doznaka dijaspore i njihovih društvenih i ekonomskih uticaja. Pošto migracija nikada nije samo „odliv mišićne mase (odliv radne snage) već uvek u određenoj meri i „odliv mozgova”, studija analizira moguće efekte međunarodne migracije visokokvalifikovane radne snage. Osim toga, sumirani su i analizirani prednosti i nedostaci priliva novčanih doznaka. Kao zemlja s velikom dijasporom u odnosu na ukupnu populaciju nacije, Srbija predstavlja bogatu studiju slučaja za proučavanje društvenih i ekonomskih uticaja socijalnih i monetarnih doznaka dijaspore.