UTICAJ TRADICIONALNIH MEDIJA NA MLADE U SRBIJI U ERI DIGITALNIH TEHNOLOGIJA - Selenić, Uroš (Sociološki godišnjak, 2023)
Glavna hipoteza u radu bila je da mladi ostvaruju sve slabiju interakciju sa tradicionalnim medijima u eri digitalnih tehnologija. U istraživanju je učestvovalo 300 studenata različitih visokoškolskih ustanova u Srbiji, koji su odgovarali na šest baterija pitanja. Metoda Likertove skale primenjena je u prve četiri baterije, dok su studenti u petoj i šestoj proizvoljno davali odgovore na postavljena pitanja. Na osnovu dobijenih rezultata, pokazalo se da tradicionalni mediji nemaju veliki uticaj na mlade, kao i da uopšte nisu njihov glavni izvor informisanja. Na taj način su potvrđene tvrdnje da su glavni razlozi za trenutno stanje promena svakodnevnih navika, pojava interneta, društvenih mreža i (generalno) razvoj digitalnih tehnologija.