Rodna pitanja sportista u tekvondou - Njegovan, Jovana (Sport - nauka i praksa, 2025)
Cilj ovog istraživanja bio je ispitati uticaj rodnih pitanja na iskustva sportista i sportistkinja u tekvondou, sa posebnim fokusom na percepciju ravnopravnosti, stereotipe o borilačkim sportovima, kao i izazove i prilike za razvoj sportista bez obzira na pol. Uzorak istraživanja obuhvatao je trideset tekvondoista oba pola iz pet različitih klubova Tekvondo saveza Bosne i Hercegovine. Istraživanje je sprovedeno kvalitativnim pristupom, uz primjenu tehnike dubinskog intervjua. Na osnovu kvalitativnih metoda kodiranja, u finalnoj verziji kodnog stabla izdvojena su tri područja i pet kategorija, sa pripadajućim dimenzijama rodnih pitanja u tekvondou. Istraživanje je pokazalo da su rodna ravnopravnost i stereotipi u tekvondou kompleksna i dinamična pitanja. Iako postoji napredak u percepciji i praksi, stereotipi i dalje djelomično utiču na iskustva sportista, naročito sportistkinja. Rezultati ukazuju na to da porodica i zajednica imaju ključnu ulogu u prevazilaženju tih prepreka, dok institucionalna ulaganja i kontinuirana edukacija mogu dodatno doprinijeti unapređenju rodne ravnopravnosti u ovom sportu.
Keywords: aspekti jednakosti; takmičari; borilački sport