Optimizacija tretmana sportskih povreda kroz primenu veštačke inteligencije: Metode za efikasnu prevenciju, dijagnostiku i rehabilitaciju - Milić, Marko Kimi; Sinanović, Šćepan; Jestrović, Vladimir (Sport - nauka i praksa, 2025)
Veštačka inteligencija (AI) sve više nalazi primenu u medicinskim oblastima, uključujući i tretman sportskih povreda. Fokus ovog rada je analiza potencijala AI tehnologija za unapređenje prevencije, dijagnostike i rehabilitacije sportskih povreda. Kroz sistematizovan pregled postojećih studija i tehnoloških dostignuća, identifikovane su ključne strategije koje AI donosi u ovu oblast. Istraživački postupak obuhvata analizu velikih podataka, obradu slika, mašinsko učenje i prilagođene algoritme za predikciju i praćenje rehabilitacije. Pored toga, ispitani su i modeli za automatsko prepoznavanje uzoraka povreda što može značajno doprineti preventivnim merama i smanjenju incidencija povreda. Rezultati istraživanja ukazuju na značajno poboljšanje u efikasnosti tretmana, smanjenje vremena oporavka i preciznost u dijagnostici, što direktno utiče na brži povratak sportista aktivnostima. Zaključak rada naglašava potrebu za daljim integracijama AI tehnologija u sportsku medicinu, kao i za kreiranje prilagođenih AI rešenja koja odgovaraju specifičnim potrebama sportista, uzimajući u obzir različite faktore rizika i karakteristike individualnih treninga.
Keywords: veštačka inteligencija; sportske povrede; prevencija; dijagnostika; rehabilitacija; mašinsko učenje; analiza podataka