ORGANSKA HRANA - PRO ET CONTRA - Ristić, Nebojša; Malićević, Sead (Sport - nauka i praksa, 2023)
Prema svim raspoloživim informacijama, proizvodnja i prodaja organske hrane u velikom je porastu, kako u svetu, tako i kod nas. Procenjuje se da je ovaj porast posledica uverenosti kupaca da je organska hrana ukusnija i/ili zdravija, hranljivija, da sadrži manje količine pesticida, konzervanasa, aditiva, da ne sadrži genetski modifikovane komponente, itd. Međutim, šta od ovoga predstavlja činjenicu, a šta zabludu? U nedostatku studija koji se bave problematikom organske hrane u Srbiji, oslanjamo se na rezultate istraživanja sprovedenih u svetu, prvenstveno u zemljama u kojima proizvodnja i prodaja organske hrane imaju višedecenijsku tradiciju. Najveći broj istraživanja kojim se bavi ovaj pregled odnosi se na prisustvo pesticida u organskoj hrani i ona su nedvosmisleno utvrdila da organska hrana sadrži znatno manje količine pesticida od konvencionalno proizvedene hrane. U drugim aspektima zdravstvene bezbednosti, utvrđeno je da organska hrana ima značajno niže vrednosti ili odsustvo antibiotika, hormona i faktora rasta, genetski modifikovanih činilaca, kao i veštačkih konzervanasa i aditiva. Neka od istraživanja koja su sprovedena sa ciljem potvrde tvrdnje da je organska hrana hranljivija od konvencionalno proizvedene, utvrdila su da neke namirnice imaju više vitamina, minerala i antioksidanata. Međutim, mnogobrojne studije nisu potvrdile ove zaključke, već su pronašle da je sadržaj pomenutih sastojaka bez značajne razlike između organske i konvencionalne hrane. Šta je od svega pomenutog istina, potvrdiće neke buduće, potpuno objektivne studije.
Keywords: organska hrana; kovencionalna hrana; pesticidi; aditivi