MEDIJSKO PREDSTAVLJANJE SPORTISTKINJA NA „RODNO NAJRAVNOPRAVNIJIM“ OLIMPIJSKIM IGRAMA - Đukić Živadinović, Tatjana; Vujović, Marija (Sport - nauka i praksa, 2022)
Olimpijske igre u Tokiju 2021. godine proglašene su prvim rodno ravnopravnim igrama, budući da su 49% od gotovo 11.000 sportista bile žene, zbog čega su i posebno važne za analizu iz rodne perspektive. Cilj rada je da utvrdi koliko i na koji način su sportistkinje prikazane u medijima. Istraživanje polazi od hipoteze da su sportistkinje nedovoljno zastupljene u odnosu na sportiste, kao i da većina medijskog sadržaja o sportistkinjama sadrži rodne stereotipe. Primenjene su kvantitativna i kvalitativna analiza sadržaja. Korpus istraživanja čini ukupno 730 tekstova objavljenih na srpskom digitalnom mediju „Blic onlajn“. Autorke zaključuju da je sportistkinjama posvećeno samo 30% medijskog prostora. Istraživanje pokazuje i da 40% tekstova o sportistkinjama sadrži rodne stereotipe ili nisu u vezi sporta i profesionalnih ostvarenja žena u sportu. Uprkos napretku koji postoji u rodnim politikama Olimpijskih igara, medijska slika ga ne odražava.
Keywords: Olimpijske igre; mediji; predstavljanje; rod; ženski sport