POVEZANOST ANTROPOMETRIJSKIH PARAMETARA SA VERTIKALNIM SKOKOM KADETSKE SELEKCIJE U ODBOJCI - Stanković, Daliborka (Sport - nauka i praksa, 2026)
Odbojka je timska igra koju igraju dva tima na terenu koji je podeljen mrežom i intenzivan je sport koji kombinuje vertikalni i horizontalni pravac, koji uključuje anaerobni energetski sistem sa kratkim periodima oporavka. Antropometrijske karakteristike sportista predstavljaju važan preduslov za uspešno bavljenje određenim sportom, utiču na sportske performanse i neophodne su za postizanje vrhunskih sportskih veština. Cilj ove studije je da utvrdi odnos između antropometrijskih parametara i vertikalnog skoka kod kadetkinja u odbojci. Sprovedeno je istraživanje u kojem su procenjene motoričke sposobnosti i fizičke karakteristike 40 kadetkinja koje se bave odbojkom. Mereni su antropometrijski parametri, uključujući telesnu visinu, telesnu masu, procenat telesne masti, procenat mišićne mase i indeks telesne mase, kao i raspon ruku, koristeći odgovarajuće instrumente. Motoričke sposobnosti su procenjene putem testa vertikalnog skoka na OptoJump sistemu. Pearsonovi korelacioni koeficijenti pokazali su značajne pozitivne korelacije između skoka iz čučnja (CMJ) i procenta mišićne mase (r=0.588, p<0.001), raspona ruku (r=0.515, p<0.001), telesne visine (r=0.502, p=0.001) i telesne mase (r=0.342, p=0.031). Procenat mišićne mase se pokazao kao statistički značajan prediktor (B=1.488, p=0.004), dok je raspon ruku takođe imao značajnu pozitivnu povezanost sa CMJ (B=0.095, p=0.002). S druge strane, telesna masa (B=0.233, p=0.146) i telesna visina (B=-0.238, p=0.447) nisu se pokazali kao statistički značajni prediktori u ovom modelu. Rezultati analize višestruke regresije ukazuju na statističku značajnost modela (F=6.667, p<0.001), sa višestrukim korelacionim koeficijentom R=0.660. Rezultati ove studije naglašavaju potrebu za multidimenzionalnim pristupom u trenažnom procesu, koji ne uključuje samo fizičku pripremu, već i biomehaničke i tehničke faktore.