Analiza golova postignutih na Evropskom prventsvu u fudbalu sa ofanzivnim parametrima polufinalnih timova 2020/2021. - Živanović, Vladimir (Sport - nauka i praksa, 2025)
Studija ima za cilj da analizira karakteristike postignutih golova na uzorku od 51 utakmice i ofanzivnih parametara timova koji su se plasirali u polufinale na turniru 2020/2021. U analizi podataka korišćena je deskriptivna statistika tj. hi-kvadrat test i unakrsna tabela. Rezultati su pokazali statistički značajnu razliku, odnosno podatak da je u drugom poluvremenu postignuto više golova (83) nego u prvom (52), x2=7,119, p<0,01. Najveća učestalost golova bila je u periodu od 46 do 60 minuta (30), zatim 61–75 i 76–90 minuta (24). Što se tiče vrsta napada, najveća učestalost golova je zabeležena nakon organizovanih napada (44,4%), i set igre odnosno kornera, slobodnih udaraca, penala i ubacivanja (izvedena lopta van linije igre) (20,7%), x2=11,636, p<0,01, kao i kontranapada (34,8%), x2=4,813, p<0,05, dok su udarci unutrašnjom stranom hrpta stopala (29,6%) bili najčešći. Uticaj prvog postignutog gola na utakmici u odnosu na konačan pobednički rezultat izražava se vrednošću (68,8%). S obzirom na posmatrana polja postignutih golova, prikazane su vrednosti (48,9%) za površine od 5 do 11 i 11 metara, (31,1%) za površine od 11 do 16 i > 16 metara i (20,0%) za površinu od 0 do 5 metara, uz dodatak da su napadači postigli 73 gola. Polufinalisti su pokazali procenat tačnih dodavanja po meču, u rasponu vrednosti (82,5-89,3%). Uočeni parametri i njihov značaj imaju pragmatičnu važnost u populaciji fudbalskih stručnjaka, istraživača i trenera pri utvrđivanju uspeha i neuspeha timova u profesionalnoj konkurenciji.