Značaj razvoja izdržljivosti u snazi kod streličara - Radičević, Miljan; Čolović, Miljko; Milosavljević, Srđan (Sport - nauka i praksa, 2025)
Uspeh u streličarstvu zavisi od mnogobrojnih faktora, a jedan od osnovnih faktora jeste sposobnost streličara za postizanje visokog nivoa koncentracije i konzistentnosti u dužem vremenskom periodu tokom takmičenja. Prethodno navedeno se postiže osnovnim od četiri definisana aspekta streličarstva - fizičkom spremom, odnosno dobro dizajniranim i prilagođenim vežbama za izdržljivost u snazi. Prvi cilj ovog prikaza je ukazivanje na obim opterećenja, značaj i neophodnu potrebu posedovanja izdržljivosti u snazi kod streličara. Drugi cilj jeste prikaz metodologije postizanja neophodnog nivoa fizičke spreme, odnosno izdržljivosti u snazi streličara. Predviđeno je da utvrđivanjem streličarevog početnog nivoa fizičke spreme, a potom vežbi kojima se postiže neophodna i potrebna izdržljivost u snazi, uključujući i „SPT” - specifični fizički trening izdržljivosti, snage/sile, fleksibilnosti i strukture, kao i vežbama „modaliteta”, dovede do unapređenja sposobnosti streličara. U ovom prikazu, a na osnovu pregleda literature i mišljenja stručnjaka, obuhvaćeno je iskustvo rada sa streličarima, kao i iskustva stranih trenera sa predavanja, seminara, ili objavljenih radova ili knjiga. Na osnovu vežbi i metodologije korišćene u ovom radu, pretpostavlja se da će doći do unapređenja sposobnosti streličara u trenažnom procesu, sa krajnjim ciljem postizanja boljih rezultata.