REDAK SLUČAJ INICIJALNO POGREŠNO DIJAGNOSTIKOVANOG MEŠOVITOG MALIGNOG GERMINATIVNOG TUMORA MEDIJASTINUMA, ODSTRANJENOG „COLISEUM” PRISTUPOM - Savić, Mlađana; Ristanović, Aleksandar; Petković, Miloš; Marić, Nebojša (Srpski medicinski časopis Lekarske komore, 2026)
Uvod: Mešoviti tumor germinativnih ćelija (MGCT) najčešće se javlja kod mlađih pacijenata i primarno je lokalizovan u gonadama. Nakon pregleda dostupne literature zaključili smo da postoji samo nekoliko opisanih slučajeva medijastinalnog MGCT-a. Primarni medijastinalni MGCT čini približno 10–15% svih maligniteta medijastinuma i do 3% svih mešovitih tumora germinativnih ćelija. U dostupnoj literaturi do sada nije opisan medijastinalni MGCT sa više od tri patološke komponente, kao što su tumor žumančane kese, teratom i embrionalni karcinom. Kod našeg pacijenta bile su prisutne još dve dodatne komponente – horiokarcinom i seminom.Prikaz slučaja: Pacijent muškog pola, starosti 40 godina, javio zbog bola u grudima i povišene telesne temperature. CT grudnog koša pokazala je ogromnu tumorsku masu u desnom hemitoraksu dijametra 120 mm. Bronhoskopski nalaz bio je uredan, a biopsije transbronhija negativne. Primenjen je kombinovani otvoreni i VATS pristup, nakon čega je postavljena dijagnoza nemikrocelularnog karcinoma pluća (NSCLC). Pacijent je lečen hemioterapijom, ali je kontrolni CT grudnog koša pokazao progresiju bolesti. Doneta je odluka o hirurškom lečenju – planirana je salvage pneumonektomija primenom „coliseum“ pristupa. Intraoperativno je potvrđeno da tumor potiče iz medijastinuma, te je u potpunosti odstranjen. Celo desno plućno krilo bilo je u atelektazi, ali bez infiltracije tumorskim tkivom, pa je tokom operacije postignuta potpuna reekspanzija desnog pluća. Pacijent je dobro podneo operativni zahvat. Definitivni patohistološki nalaz pokazao je da se radi o mešovitom malignom tumoru germinativnih ćelija. Urološki pregled i postoperativni CT pregled celog tela nisu pokazali znake rezidualnog ili recidivantnog tumora.Zaključak: Pacijent je inicijalno pogrešno dijagnostikovan i lečen hemioterapijom nakon procene da nije kandidat za hirurško lečenje. Prvobitno planirana salvage operacija kod ovog mladog pacijenta završila se radikalnim operativnim zahvatom bez potrebe za izvođenjem pneumonektomije.
Keywords: mešoviti tumor germinativnih ćelija medijastinuma; pogrešno dijagnostikovan NSCLC; „coliseum“ pristup; tumori medijastinuma; hirurško lečenje