FRAKTURA PENISA UDRUŽENA SA POVREDOM URETRE – PRIKAZ SLUČAJA - Prijović, Nebojša; Stanković, Branko; Radovanović, Milan; Šantrić, Veljko; Babić, Uroš (Srpski medicinski časopis Lekarske komore, 2026)
Uvod: Fraktura penisa predstavlja retko urgentno urološko stanje koje nastaje tokom povrede penisa u erekciji, najčešće tokom seksualnog odnosa. U 10%-21% slučajeva, fraktura penisa je udružena sa povredom uretre. Dijagnoza se najčešće postavlja kliničkim pregledom, ali su dopunske dijagnostičke metode korisne u proceni mesta rupture kavernoznih tela i otkrivanju povrede uretre. Ovo urgentno stanje zahteva hitno hirurško zbrinjavanje jer je odlaganje povezano sa lošijim ishodima. Prikaz slučaja: Muškarac star 43 godine javio se u Urgentni centar Univerzitetskog kliničkog centra Srbije, zbog povrede penisa u erekciji tokom seksualnog odnosa, sa anamnestičkim podacima da je osetio bol i čuo zvuk „pucanja”, nakon čega je došlo do nagle detumescencije penisa i pojave hematoma penisa, kao i pojave krvi tokom mokrenja. Kliničkim pregledom uspostavljena je sumnja na frakturu penisa. Ultrazvučnim pregledom je utvrđena ruptura tunike albuginee (lat. tunica albuginea) desnog kavernoznog tela, a retrogradnom uretrocistografijom utvrđena je ruptura penilne uretre. Pacijent je iste večeri operisan. Kao hirurški pristup, primenjena je središnja penoskrotalna incizija, zatim je učinjena sutura desnog kavernoznog tela i penilne uretre preko nežno plasiranog urinarnog katetera. Postoperativni tok je bio uredan. Pacijent je na kontrolnim pregledima naveo uredne erekcije, uredno mokrenje i zadovoljstvo izgledom penisa.  Zaključak: Fraktura penisa je retko urgentno urološko stanje, relativno retko udruženo sa lezijom uretre. Prikaz našeg slučaja ukazuje na značaj inicijalne ultrazvučne i radiografske dijagnostike. U slučaju kada je mesto povrede preoperativno prisutno, ventralna penoskrotalna incizija može biti pogodan hirurški pristup. Pravovremeno prepoznavanje i hirurško lečenje frakture penisa udružene sa lezijom uretre daje odlične funkcionalne rezultate.
Keywords: fraktura penisa; povreda uretre; urgentno urološko stanje; hitno hirurško zbrinjavanje