FORMIRANJE ARTERIOVENSKE FISTULE U AKSILARNOM BLOKU I SEDACIJI KOD DETETA SA TERMINALNOM BUBREŽNOM INSUFICIJENCIJOM – PRIKAZ SLUČAJA: REGIONALNA ANESTEZIJA U FORMIRANJU ARTERIOVENSKE FISTULE KOD DETETA - Jakšić, Lazar; Bosinci, Emil; Milačić, Velja (Srpski medicinski časopis Lekarske komore, 2026)
Uvod/Cilj: Formiranje arteriovenske (AV) fistule predstavlja zlatni standard vaskularnog pristupa za hemodijalizu. Kod odraslih, primenom blokova brahijalnog pleksusa (BBP) za formiranje podlakatne AV fistule obezbeđujemo ne samo adekvatnu analgeziju već i pozitivno dejstvo na primarnu patentnost fistule. Takođe, usled ostvarenih uslova hirurške anestezije, intervenciju je moguće obaviti u uslovima proceduralne sedacije.  Prikaz slučaja: Pacijentkinja stara 12 godina primljena je zbog formiranja AV fistule radi izvođenja hemodijalize, a zbog terminalne bubrežne insuficijencije. Kifoskolioza torakalnog dela kičmenog stuba kao i kratak vrat ograničene pokretljivosti, te niski rast pacijentkinje, upućivali su na moguću otežanu intubaciju. Uprkos nedavno preležanoj infekciji gornjih disajnih puteva, koja je budila sumnju na njihovu pojačanu osetljivost, doneta je odluka o potrebi za hirurškim lečenjem. Odlučili smo se za aksilarni BBP u uslovima proceduralne sedacije. Primenjeno je osnovno praćenje vitalnih funkcija i data je kiseonička potpora od 3 l/min, putem maske. Blok je izveden pod kontrolom ultrazvuka, primenom 8 ml 0,5% levobupivakaina (1,4 mg/kg) i 5 ml 2% lidokaina (3,33 mg/kg). Tokom intervencije u trajanju od 100 minuta, pacijentkinja je bila u potpunosti hemodinamski i respiratorno stabilna, neometanog spontanog disanja. Buđenje je proteklo bez komplikacija, nakon čega je pacijentkinja upućena na odeljenje gde je analgezija održavana acetaminofenom, po potrebi. Ukupna perioperativna potrošnja opioida svedena je na uvodnu dozu fentanila od 0,83 μg/kg.  Zaključak: U ovom pedijatrijskom slučaju, aksilarni BBP obezbedio je adekvatnu analgeziju uz minimalnu upotrebu opioida prilikom formiranja AV fistule, kao i izbegavanje očekivane otežane intubacije. Neophodno je imati na umu maksimalne dozvoljene doze lokalnih anestetika, specifičnosti njihove primene kod dece sa komorbiditetima, kao i moguće komplikacije, među kojima je najznačajnija sistemska toksičnost lokalnih anestetika.
Keywords: anestezija; aksilarni blok brahijalnog pleksusa; pedijatrijski slučaj; hemodijaliza; terminalna bubrežna insuficijencija