POVEZANOST LABORATORIJSKIH PARAMETARA SA TOKOM BOLESTI KOD PACIJENATA SA FOLIKULARNIM LIMFOMOM – PETOGODIŠNJE ISKUSTVO JEDNOG CENTRA - Jovanović, Danijela; Sretenović, Snežana; Aleksić, Sanja; Dragović, Ana; Andrejević, Ivana (Srpski medicinski časopis Lekarske komore, 2026)
Uvod/Cilj: Ne-Hočkinov folikularni limfom predstavlja drugi po učestalosti među ne- Hočkinovim limfomima, odnosno najčešći indolentni limfom. Iako retko, ova bolest može pokazati agresivnost, sklonost ka komplikacijama, ali i rezistentnost na primenjenu terapiju i česte relapse. Cilj rada je analiza laboratorijskih parametara pacijenata u trenutku postavljanja dijagnoze i njihove povezanosti sa ishodom bolesti, komplikacijama, terapijskim odgovorom i preživljavanjem. Materijal i metode: U našem centru analizirano je 47 pacijenata kod kojih u periodu od 2018. do januara 2024. godine postavljena dijagnoza folikularnog limfoma. Analizirani su inicijalni laboratorijski parametri krvne slike, parametri hemostaze (PT, aPTT, fibrinogen, D-dimer) kao i biohemijski parametri, dok su u toku bolesti posmatrani terapijski odgovor na prvu terapijsku liniju, preživljavanje bez znakova bolesti, kao i sveukupno preživljavanje.Rezultati: Parametri krvne slike, kao i većina biohemijskih parametara, nisu pokazali korelaciju sa tokom bolesti. Kompletnu remisiju postizali su pacijenti sa nižim vrednostima LDH (p = 0,029), dok je sveukupno preživljavanje bilo duže kod pacijenata sa nižim vrednostima fibrinogena (p = 0,019), višim procentom monocita (p = 0,007), kao i nižim koncentracijama D-dimera (p = 0,000). Na preživljavanje bez znakova bolesti uticali su niži nivo fibrinogena (p = 0,019), niži nivo D-dimera (p = 0,031), niži nivo LDH (p = 0,019), kao i viši procenat monocita u perifernoj krvi (p = 0,005). Pacijenti sa inicijalno povišenim vrednostima D-dimera imali su PFS 24,50 ± 4,81 meseci, dok su oni sa D-dimerom u granicama referentnih vrednosti imali PFS 36,48 ± 5,99 meseci (p = 0,015). Zaključak: U iskustvu našeg centra parametri hemostaze, fibrinogen i D-dimer pokazali su značajnu korelaciju sa tokom bolesti.
Keywords: folikularni limfom; fibrinogen; D-dimer; tok bolesti