MORFOLOŠKE PROMENE U BUBREZIMA I KLINIČKA SLIKA PACIJENATA SA MEMBRANOZNIM GLOMERULONEFRITISOM PRIMARNE I SEKUNDARNE ETIOLOGIJE - Milivojević, Danijel; Pecić, Maja; Nikolić, Gorana; Mioljević, Ana; Brković, Voin; Baralić, Marko; Đurić, Petar; Janković, Aleksandar; Radojević Škodrić, Sanja; Životić, Maja (Srpski medicinski časopis Lekarske komore, 2025)
Uvod/Cilj: Membranozni glomerulonefritis (MGN) klinički se najčešće manifestuje nefrotskim sindromom, a etiološki može biti idiopatski – primarni MGN (pMGN), ili u sklopu drugih bolesti – sekundarni MGN (sMGN). Uzimajući u obzir različit terapijski pristup, cilj rada bio je uporediti kliničke i patohistološke parametre među pacijentima sa pMGN i sMGN.Metode: Retrospektivnom analizom biopsijskih uzoraka tkiva bubrega dijagnostikovanih na Institutu za patologiju Medicinskog fakulteta u Beogradu u periodu 2011 - 2023. godine, izdvojeno je 99 pacijenata dijagnostikovanih kao MGN, podeljenih u odnosu na etiologiju u dve grupe: pacijente sa pMGN (n = 44) i pacijente sa sMGN (n = 55). Klinički, kao i patohistološki parametri (na optičkoj i imunofluorescentnoj mikroskopiji) upoređeni su u ispitivanim grupama.Rezultati: Dok su muškarci češće obolevali od MGN, žene su češće imale sMGN (p = 0,036). Hematurija je češće uočena kod ispitanika sa sMGN (p = 0,009). Vrednosti proteinurije su bile značajno više među pacijentima sa pMGN (p = 0,018), što je u vezi sa znatno većim sniženjem koncentracije serumskih ukupnih proteina kod njih (p = 0,011). Endokapilarna proliferacija je znatno češće bila prisutna kod obolelih od sMGN (p = 0,032). Izrazita pozitivnost nekoliko imunoflourescentnih markera je bila statistički značajno češća kod ispitanika sa sMGN: IgA, IgM, C1q, κ-lanci i λ-lanci (p < 0,050).Zaključak: Osobe ženskog pola češće boluju od sMGN. Karakteristike sMGN su prisustvo hematurije, endokapilarne hipercelularnosti i pozitivnosti imunofluorescence na markere koji se ne viđaju u pMGN (IgA, IgM, C1q), dok su karakteristike pMGN značajno više vrednosti proteinurije, praćene sniženjem koncentracije proteina u serumu.
Keywords: membranozni glomerulonefritis; primarni; sekundarni