UDRUŽENA POJAVA POLICITEMIJE VERE I MULTIPLOG MIJELOMA: PRIKAZ SLUČAJA - Aleksić, Sanja (Srpski medicinski časopis Lekarske komore, 2025)
Uvod: Policitemija vera (PV) je hronična mijeloproliferativna neoplazma koju karakteriše klonalna proliferacija eritrocitne a neretko i mijeloide i megakariocitne loze, najčešće povezana sa pojavom mutacije u JAK2 genu. Multipli mijelom (MM), s druge strane, je maligna neoplazma koju karakteriše klonalna proliferacija plazma ćelija u koštanoj srži i sekrecija monoklonskog imunoglobulina. Koegzistencija policitemije vere i multiplog mijeloma kod istog pacijenta je izuzetno retka, jer ovi poremećaji potiču od različitih hematopoetskih ćelijskih linija.Prikaz slučaja: Predstavljamo slučaj pacijenta sa dugogodišnjom PV koji je tokom svog kliničkog toka razvio i sekundarni hematološki malignitet MM, ukazujući na izazove tokom dijagnostike i lečenja udružena dva hematološka maligniteta. Zaključak: Prognoza pacijenata sa udruženim hematološkim malignitetima zavisi od tipa i agresivnosti oboljenja, stadijuma u trenutku otkrivanja i optimalnog terapijskog pristupa. Prikazani slučaj podseća da se klinički znaci i simptomi kod pacijenta sa već postojećom dijagnozom ne smeju tumačiti isključivo u okviru osnovne bolesti. Diferencijalna dijagnoza mora ostati široka, uz pojedinačno ispitivanje svakog novog simptoma, čime se omogućava rano prepoznavanje dodatne patologije i pravovremeno lečenje.
Keywords: multipli mijelom; policitemija vera; mijeloproliferativne neoplazme