TRIDESET GODINA SPECIJALIZACIJE IZ PORODIČNE MEDICINE U POLJSKOJ: STUDIJA SLUČAJA INSTITUCIONALIZACIJE, PRAKSE I PERCEPCIJE PACIJENATA U OKVIRU PRIMARNE ZDRAVSTVENE ZAŠTITE: Trideset godina specijalizacije iz porodične medicine u Poljskoj - Guziak, Mateusz (Srpski medicinski časopis Lekarske komore, 2025)
Pozadina: Specijalizacija iz porodične medicine (PM) u Poljskoj uvedena je početkom 1990-ih godina kao deo širih reformi zdravstvenog sistema, usmerenih na restrukturiranje primarne zdravstvene zaštite (PZZ) i unapređenje dostupnosti, kontinuiteta i koordinacije nege. Uprkos trodecenijskom razvoju, PM se i dalje suočava sa sistemskim i profesionalnim izazovima unutar poljskog zdravstvenog sistema. Cilj: Ova studija koristi pristup studije slučaja kako bi istražila evoluciju specijalizacije iz porodične medicine u Poljskoj, sa posebnim fokusom na njene institucionalne temelje, obrazovanje specijalista, ulogu u pružanju PZZ i zadovoljstvo pacijenata pruženim uslugama. Metode: Korišćen je eksplanatorni tip studije slučaja, uz analizu programskih dokumenata, nastavnih planova i programa, recenzirane naučne literature i nacionalne statistike. Tematska analiza sprovedena je u skladu sa okvirom za evaluaciju studija slučaja u zdravstvenim sistemima. Rezultati: Specijalizacija iz porodične medicine stekla je punu kliničku i akademsku legitimaciju u Poljskoj. Ipak, samo manjina lekara u PZZ ima formalnu obuku iz PM. Iako program postdiplomske edukacije ispunjava evropske standarde, nedostaju mu longitudinalna evaluacija i ujednačen kvalitet supervizije. Pacijenti generalno iskazuju visoko zadovoljstvo međuljudskim aspektima nege, ali PM ocenjuju niže od drugih specijalističkih grana u oblastima kao što su komunikacija, empatija i emocionalna podrška. Ova specijalizacija se takođe suočava sa poteškoćama u regrutaciji, pri čemu mnoga mesta na specijalizaciji ostaju upražnjena uprkos finansijskim podsticajima. Zaključak: Specijalizacija iz porodične medicine u Poljskoj ostvarila je značajne strukturne pomake, ali je i dalje nedovoljno iskorišćena i potcenjena unutar sistema PZZ. Dalje reforme treba da se usredsrede na jačanje obrazovnih puteva, poboljšanje uslova rada i promenu javne percepcije. Unapređenje komunikacionih veština i povećanje vidljivosti porodičnih lekara moglo bi doprineti većem zadovoljstvu pacijenata i privlačnosti ove specijalizacije.
Keywords: porodična medicina; primarna zdravstvena zaštita; Poljska; medicinsko obrazovanje; zadovoljstvo pacijenata; postdiplomska edukacija; zdravstvene reforme