SKLEROHOROIDALNA KALCIFIKACIJA – DIFERENCIJALNO-DIJAGNOSTIČKA DILEMA: PRIKAZ SLUČAJA: SKLEROHOROIDALNA KALCIFIKACIJA - Vasović, Dolika D.; Rašić, Dejan M.; Mitrović, Mirjana (Srpski medicinski časopis Lekarske komore, 2025)
Uvod: Sklerohoroidalne kalcifikacije predstavljaju retke, benigne očne promene koje se karakterišu odlaganjem kalcijuma i fosfata u skleri i susednoj horioideji. Najčešće se otkrivaju tokom rutinskih oftalmoloških pregleda, naročito kod starijih osoba, a svojim kliničkim izgledom mogu da imitiraju ozbiljnije intraokularne tumore. Zbog toga je precizna dijagnoza od ključne važnosti. Prikaz slučaja: Prikaz slučaja 62-godišnjeg muškarca upućenog na evaluaciju subretinalne lezije lokalizovane na periferiji očnog dna levog oka, koja je prvobitno otkrivena tokom rutinskog oftalmološkog pregleda. Pacijent nije imao tegobe niti promene u vidu. Pregled očnog dna otkrio je žućkastu, plakoidnu promenu sa nejasnim granicama, lokalizovanu suprapapilarno, između gornjih vaskularnih arkada. Ultrazvučni pregled (B-sken) potvrdio je prisustvo lezije visoke unutrašnje reflektivnosti uz prisutnu akustičnu senku, što ukazuje na kalcifikaciju. Fluoresceinska angiografija pokazala je hipofluorescentnu promenu bez propuštanja boje ili kasnog nakupljanja iste. Na osnovu kliničkog pregleda, ultrazvučnog nalaza i rezultata fluoresceinske angiografije, postavljena je dijagnoza sklerohoroidalne kalcifikacije.Zaključak: Sklerohoroidalne kalcifikacije mogu klinički i ultrazvučno imitirati ozbiljnije intraokularne promene. Dodatna dijagnostika poput ultrazvuka oka i fluoresceinske angiografije, ima ključnu ulogu u razlikovanju ovih benignih lezija. Kod asimptomatskih pacijenata bez znakova progresije, preporučuje se  praćenje na godišnjem nivou bez potrebe za terapijskom intervencijom.
Keywords: sklerohoroidalna kalcifikacija; osteom sudovnjače; fluoresceinska angiografija; kalcifikovane intraokularne lezije