ISPITIVANJE IN VITRO OSETLJIVOSTI BORRELIA AFZELII, UZROČNIKA LAJMSKE BORELIOZE, NA SUPERNATANTE LACTIPLANTIBACILLUS PLANTARUM I SACCHAROMYCES BOULARDII - Jevremović, Kristina; Kilibarda, Katarina; Božić, Dragana; Antić Stanković, Jelena; Nikolić, Biljana; Tomanović, Snežana; Veinović, Gorana (Srpski medicinski časopis Lekarske komore, 2025)
Uvod: Lajmska borelioza (LB) je multisistemsko oboljenje koje uzrokuju bakterije iz kompleksa Borrelia burgdorferi sensu lato, a prenose je ubodom krpelji roda Ixodes. Terapija antibioticima zahteva dugotrajno lečenje, dok trenutno na tržištu ne postoji topikalni proizvod za profilaktičku primenu nakon uboda krpelja koji bi sprečio lokalnu infekciju i dalju diseminaciju patogena u sistemsku cirkulaciju. Cilj rada: Cilj studije bio je da se in vitro ispita uticaj supernatanata probiotskih mikroorganizama Saccharomyces boulardii i Lactiplantibacillus plantarum i njihovih mešavina na rast i pokretljivost Borrelia afzelii.Materijali i metode: Korišćen je soj B. afzelii, prethodno izolovan iz krpelja vrste Ixodes ricinus, koji je umnožen do koncentracije 1-2x106 borelija/mL u Barbour-Stoenner-Kelly-H hranljivoj podlozi. Za ispitivanje osetljivosti testiranog soja na probiotske mikroorganizme korišćena je modifikovana bujon mikrodiluciona metoda za borelije. Minimalne inhibitorne koncentracije (MIK) određene su posmatranjem broja i pokretljivosti borelija nakon 72 sata inkubacije pod anaerobnim uslovima u prisustvu supernatanata, a u poređenju sa pozitivnom kontrolom – netretiranom kulturom B. afzelii.Rezultati: MIK je definisana kao najniža koncentracija testiranog supernatanta pri kojoj borelije nisu bile pokretne a njihov broj je bio smanjen u odnosu na pozitivnu kontrolu. Definisane su sledeće MIK vrednosti: medijana 12,5% za S. boulardii i 6% za L. plantarum, dok je najniža MIK vrednost (medijana 0,8%) definisana za mešavinu supernatanta probiotskih mikroorganizama.  Zaključak: Supernatanti S. boulardii i L. plantarum pokazali su antimikrobno dejstvo na B. afzelii, dok je mešavina ovih supernatanata pokazala efektivniji inhibitorni efekat na rast i pokretljivost borelija. Dobijeni rezultati daju nam osnovu za dalja istraživanja molekularnih mehanizama inhibitornog dejstva probiotskih mikroorganizama na rast borelija.
Keywords: Lajmska borelioza; Borrelia afzelii; osetljivost; in vitro; probiotski mikroorganizmi; minimalne inhibitorne koncentracije