ANTIISHEMIJSKA TERAPIJA U LEČENJU HRONIČNOG KORONARNOG SINDROMA - Pandrc, Milena; Kostovski , Vanja (Srpski medicinski časopis Lekarske komore, 2025)
Ishemija srčanog mišića ima, kao patofiziološku osnovu, neadekvatan odnos između snabdevenosti i potreba miokarda za oksigenisanom krvlju. Klinički se manifestuje kao anginozni bol sa tipičnom lokalizacijom, karakterom, intenzitetom i pratećim tegobama, pre svega netolerancijom napora. Dijagnostički algoritam obuhvata klinički pregled, neinvanzivne i invazivne dijagnostičke procedure, uključujući koronarografiju kao zlatni standard. Konzervativno lečenje stabilne angine pektoris, sem modifikacije načina života i eliminisanja tradicionalnih faktora rizika, podrazumeva primenu savremenih lekova, među kojima je i ranolazin, koji se izdvojio svojim jedinstvenim mehanizmom dejstva, efikasnošću i bezbednošću. Ranolazin je efikasan u redukciji manifestacija ishemije i angine sa potencijalnim efektom na disfunkciju leve komore – pre svega dijastolnu i električnu nestabilnost.
Keywords: ishemija miokarda; konzervativno lečenje angine pektoris; ranolazin