KORELACIJA CITOGENETIKE I STEPENA FIBROZE KOSTNE SRŽI U PRIMARNOJ MIJELOFIBROZI - Đorđević, Vesna; Peruničić-Jovanović, Maja; Šefer, Dijana; Bižić-Radulović, Sandra; Soldatović, Ivan; Todorović Balint, Milena (Srpski medicinski časopis Lekarske komore, 2025)
Uvod/Cilj: Primarna mijelofibroza je klonska mijeloproliferativna neoplazma koju karakterišu fibroza kostne srži i ekstramedularna hematopoeza. Fibroza često otežava aspiraciju i biopsiju kostne srži, što takođe otežava i dijagnozu bolesti. Uprkos tome, citogenetska analiza je moguća iz aspirata kostne srži ili iz periferne krvi. Kariotip je nezavisan prognostički parametar u primarnoj mijelofibrozi. Prognostički značaj stepena fibroze kostne srži u primarnoj mijelofibrozi je još uvek diskutabilan. Cilj studije bio je ispitati značaj fibroze kostne srži na ukupno preživljavanje pacijenata sa primarnom mijelofibrozom, kao i korelaciju kariotipa i stepena fibroze kostne srži ovih pacijenata.Materijal i metode: Ispitivanje korelacije kariotipa i stepena fibroze kostne srži obuhvatilo je 120 od ukupno 136 pacijenata sa primarnom mijelofibrozom. Koristili smo stratifikaciju hromozomskih abnormalnosti prema preporukama prognostičkih skoring sistema: Lille, Mayo, Internacionalnog i Dinamičkog internacionalnog. Analiza kariotipa vršena je konvencionalnom citogenetskom metodom. Biopsije koštne srži pacijenata obojene su metodom Gordon Sweet.Rezultati: Kod 136 pacijenata sa primarnom mijelofibrozom nije registrovana statistički značajna razlika (p = 0,084) u preživljavanju, bez obzira na stepen fibroze kostne srži. Takođe, nije registrovana korelacija između kariotipa ili hromozomskih aberacija različitog stepena rizika sa stepenom fibroze kostne srži (Lille p = 0,293; Mayo p = 0,108); Internacionalni prognostički skoring sistem p = 0,086; Dinamički internacionalni prognozni skoring sistem (p = 0,613) kod 120 pacijenata sa primarnom mijelofibrozom.Zaključak: Iako nismo konstatovali korelaciju kariotipa i stepena fibroze kostne srži, smatramo da oba parametra treba da budu zastupljena u nekim od novih Prognoznih Skoring Sistema za primarnu mijelofibrozu.
Keywords: primarna mijelofibroza; kariotip; biopsija koštane srži