DA LI DA OSTANEM ILI DA ODEM? PERCEPCIJA SRPSKIH MEDICINSKIH RADNIKA, ISELJENIKA U NEMAČKOJ - Tintor, Sara (Srpski medicinski časopis Lekarske komore, 2025)
Uvod: Različite pokretačke sile su kroz istoriju dovodile do prinudne ili dobrovoljne migracije zdravstvenih radnika.Cilj: Cilj ove studije je da se steknu novi uvidi u rad stranih lekara sa Zapadnog Balkana zaposlenih u Nemačkoj.Materijal i metode: Godine 2023, sprovedena je kvalitativna studija preseka kojom su analizirani: motivacija lekara za emigriranje iz matičnih zemalja, njihovo profesionalno napredovanje u Nemačkoj, nemački pravni sistem, i ukupno zadovoljstvo lekara.Rezultati: Najvažniji rezultati studije ističu bolje plate lekara u inostranstvu i  nedostatak mogućnosti za usavršavanje u njihovim matičnim zemljama kao glavne razloge za emigraciju. Lekari imigranti su pretežno bili zadovoljni profesionalnim napredovanjem u Nemačkoj, ali su bili manje zadovoljni nemačkim pravnim sistemom.Zaključak: Zapošljavanje lekara sa Zapadnog Balkana može smanjiti preopterećenost nemačkog zdravstvenog sistema, nastalog usled značajnog nedostatka kvalifikovanog kadra. Sprovođenje istraživanja na većim uzorcima biće od ključnog značaja za razumevanje faktora zadovoljstva lekara migranata, što na kraju može omogućiti uspešnije zadržavanje medicinskog kadra.
Keywords: sistem zdravstvene zaštite; emigracija; lekari; Zapadni Balkan; Nemačka