LEČENJE COVID-19 PRIMENOM LEKA CASIRIVIMAB/INDEVIMAB KOD PACIJENTA SA POVREDOM VRATNOG DELA KIČME, PRIKAZ SLUČAJA - Vrhovac, Miljana; Stanišić, Tijana; Mirković, Milan; Veličković, Jelena; Dalifi, Sead; Jeremić, Danilo; Pilipović, Filip; Adžić-Vukičević , Tatjana (Srpski medicinski časopis Lekarske komore, 2025)
Uvod/Cilj: Prikazujemo pacijenta obolelog od COVID-19 sa povredom vratne kičme koji je lečen primenom antivirusnog leka casirivimab/indevimab (Regen-CoV), monoklonskih antitela za COVID-19, u toku bolničkog lečenja u Kovid bolnici Batajnica Univerzitetskog kliničkog centra Srbije.Prikaz slučaja: Primena leka casirivimab/indevimab (Regen-CoV) sprečila je razvoj teže slike Covida-19 i dovela je do brze negativizacije nazofaringealnog brisa na SARS-CoV-2 kod našeg pacijenta koji je imao povredu vratne kičme. Pacijentu je uspešno izvršena operacija vratne kičme u Institutu za ortopedsko-hirurške bolesti Banjica, koja je dovela do povlačenja neuroloških deficita koje je imao ranije. Zaključak: Pokazali smo još jednu veoma važnu indikaciju za primenu leka casirivimab/indevimab (Regen-CoV) u bolničkim uslovima, koja je, po terapijskim Protokolima, bila off-label.
Keywords: COVID-19; casirivimab/indevimab; terapija monoklonskim antitelima; povreda vratne kičme