DIROFILARIOZA DONJEG OČNOG KAPKA: REDAK SLUČAJ OČNE PARAZITSKE INFEKCIJE SA MOGUĆOM ENDEMSKOM EKSPOZICIJOM - Vasović, Dolika D.; Rašić, Dejan M.; Marjanović, Ivan; Kalezić, Tanja; Lučić, Margita (Srpski medicinski časopis Lekarske komore, 2025)
Uvod: Dirofilarioza, uzrokovana parazitskom nematodom Dirofilaria repens, predstavlja zoonozu sa retkim očnim manifestacijama koje se sve češće prijavljuju u regionima sa povećanom rasprostranjenošću parazita. Infekcija se kod ljudi manifestuje lokalizovanom inflamatornom reakcijom a zahvaćenost oka može dovesti do značajne nelagodnosti i dijagnostičkih izazova. Iako se često povezuje sa putovanjem u endemska područja, kao što je Mediteran, dirofilarioza je takođe endemska u Srbiji, što ukazuje na mogućnost lokalne transmisije.Prikaz slučaja: Pacijentkinja, stara 38 godina, javila se sa senzacijom pokreta u donjem kapku desnog oka, nakon povratka sa odmora u Grčkoj. Pregledom je ustanovljeno postojanje lokalizovanog otoka i opipljive pokretne mase u donjem kapku desnog oka. Hirurškim putem izvršena je ekstirpacija nematode, a dalja parazitološka analiza je potvrdila prisustvo Dirofilaria spp. S obzirom na to da je Srbija endemsko područje za dirofilariozu, ne može se isključiti mogućnost da je infekcija nastala pre putovanja. Prethodno prisutni simptomi su se potpuno povukli nakon zahvata, bez daljih komplikacija tokom praćenja. Ovaj slučaj ističe važnost razmatranja parazitskih infekcija u diferencijalnoj dijagnozi novonastalih lokalizovanih masa na kapku, naročito kod pacijenata sa podatkom o skorijem putovanju u endemske oblasti, odnosno onima koji u njima žive.Zaključak: Opisom ovog slučaja predstavljena je klinička prezentacija i uspešnolečenje dirofilarioze kapka, retke okularne manifestacije infekcije nematodomDirofilaria spp. Podatak o putovanju u endemske regione može pobuditi sumnjuna parazitske uzročnike inflamacije oka, ali treba uzeti u obzir i mogućnostlokalne transmisije u područjima poput Srbije. Pravovremena dijagnoza ihirurška intervencija često dovode do potpunog izlečenja. Potrebna su dodatnaistraživanja kako bi se bolje razumela geografska rasprostranjenost dirofilariozeu endemskim područjima, njene okularne manifestacije, kao i komplikacije kojemogu nastati zbog neadekvatne dijagnostike i lečenja.
Keywords: dirofilarioza; okularna manifestacija; masa na kapku; parazitska infekcija