PROCENA PSIHOMETRIJSKIH KARAKTERISTIKA SRPSKE VERZIJE UPITNIKA ZA PROCENU METAKOGNITIVNE SVESNOSTI - Bukumirić, Zoran; Stanisavljević, Dejana; Milić, Nataša; Ćirković, Anđa; Milin-Lazović, Jelena; Savić, Marko; Rajović , Nina; Ćorac, Aleksandar; Jović, Jelena; Ilić, Aleksandra; Pajčin, Mirjana; Mugoša, Snežana; et al. (Srpski medicinski časopis Lekarske komore, 2024)
Uvod: Metakognicija, koja se odnosi na sposobnost praćenja i regulisanja sopstvenih kognitivnih procesa, igra ključnu ulogu u medicinskom obrazovanju. Procena metakognitivne svesnosti je posebno važna za studente, jer utiče na njihove strategije učenja i akademski uspeh. Studija je imala za cilj da ispita psihometrijske karakteristike srpske verzije Upitnika za procenu metakognitivne svesnosti (engl. Metacognitive Awareness Inventory – MAI), apostrofirajući njenu konstruktivnu validnost i internu konzistentnost.Materijali i metode: Ova studija preseka sprovedena je na Medicinskom fakultetu Univerziteta u Beogradu, oktobra 2024. godine i obuhvatila je studente treće godine medicine. Psihometrijske karakteristike srpske verzije MAI upitnika procenjene su ocenom njene faktorske strukture i interne konzistentnosti. MAI upitnik se sastoji od 52 stavke, koje obuhvataju dve primarne komponente: „Znanje o kogniciji“ i „Regulaciju kognicije“. Podkomponente komponente „Znanje o kogniciji“ bile su: deklarativno znanje, proceduralno znanje i uslovno znanje, dok su podkomponente komponente „Regulacija kognicije“ bile: planiranje, strategije upravljanja informacijama, praćenje učenja i razumevanja, strategije za ispravljanje grešaka i evaluacija.Rezultati: U studiju je uključeno ukupno 426 studenata medicine. Prosečna starost ispitanika bila je 21,3±1,4 godine, a većinu su činile osobe ženskog pola (68,5%). Prosečna ocena na skali bila je 199,0. Kao rezultat interne analize konzistentnosti srpske verzije MAI upitnika dobijen je Kronbahov koeficijent α od 0,94 i Mek Donaldov koeficijent ω od 0,95 za celu skalu, što ukazuje na odličnu pouzdanost skale. Srpska verzija MAI upitnika je validirana korišćenjem konfirmatorne faktorske analize, potvrđujući pretpostavljenu osmofaktorsku i dvofaktorsku strukturu. Osmofaktorski model pokazao je dobre indekse uklapanja (IFI = 0,908, CFI = 0,905, RMSEA = 0,042), sa statistički značajnim faktorskim opterećenjima (p < 0,05). Na isti način, dvofaktorski model je pokazao adekvatno uklapanje (IFI = 0,921, CFI = 0,918, RMSEA = 0,039), pri čemu su sva opterećenja takođe bila značajna (p < 0,05).Zaključak: Naša studija je pokazala da je srpska verzija MAI upitnika pouzdan i validan instrument za procenu metakognitivne svesnosti studenata medicine.
Keywords: metakognicija; svesnost; psihometrijske karakteristike; interna konzistentnost; konstruktivna validnost