EJEKCIONA FRAKCIJA LEVE KOMORE I ANTEROPOSTERIORNI DIJAMETAR LEVE PRETKOMORE KAO PREDIKTORI ISHODA AKUTNOG ISHEMIJSKOG MOŽDANOG UDARA - Munjiza, Dejan; Georgievski-Brkić, Biljana; Vitošević, Filip; Vukićević, Marjana (Srpski medicinski časopis Lekarske komore, 2024)
Uvod: Akutni moždani udar predstavlja značajno zdravstveno opterećenje. Kako su varijable dobijene transtorakalnom ehokardiografijom dokazani prediktori ishoda kardioloških oboljenja, pokušali smo da utvrdimo njihov značaj u predikciji ishoda ove grupe bolesnika. Cilj rada je dokazivanje hipoteze da je uvećanje leve pretkomore iskazano porastom anteroposteriornog dijametra kao i pad sistolne fukcije leve komore, posmatran vrednošću ejekcione frakcije, prediktor lošeg ishoda kod ovih bolesnika. Materijal i metode: Osnov metodologije je analiza podataka 106 bolesnika sa akutnim ishemijskim moždanim udarom uz podatke o modifikovanom Rankin skoru na otpustu, koji su pokazatelj funkcionalnog ishoda oboljenja.Rezultati: Pokazana je korelacija između funkcionalnog ishoda bolesti u odnosu na ejekcionu frakciju leve komore. Opadanjem ejekcione frakcije leve komore raste mogućnost lošijeg ishoda bolesti. Veličina leve pretkomore je takođe testirana kao prediktor lošijeg ishoda u smislu veće leve pretkomore povezane sa lošijim ishodom bolesti, a hipoteza se i ovde pokazala tačnom, s obzirom da postoji korelacija veličine njenog prečnika u odnosu na ishod bolesti. Zaključak: Od praćenih parametara, prediktivnu vrednost ka ishodu bolesti pokazuje ejekciona frakcija leve komore, kao i veličina levog atrijuma, a u odnosu na funkcionalni ishod bolesti.
Keywords: moždani udar; ejekciona frakcija; leva pretkomora