DOSTUPNOST PREVENTIVNIH STOMATOLOŠKIH USLUGA PREDŠKOLSKOJ I ŠKOLSKOJ DECI U JAVNIM USTANOVAMA NA PODRUČJU KANTONA SARAJEVO: DOSTUPNOST PREVENTIVNIH STOMATOLOŠKIH USLUGA ZA PREDŠKOLSKU I ŠKOLSKU DJECU U JAVNIM USTANOVAMA NA PODRUČJU KANTONA SARAJEVO - Brčkalija, Amela; Ovčina, Amer; Ramić-Čatak, Aida; Obradović, Zarema; Cilović-Lagarija, Šeila; Hrvačić, Adis; Pločo, Maja (Srpski medicinski časopis Lekarske komore, 2024)
Uvod: Oralno zdravlje predstavlja segment opšteg zdravlja čoveka a čini ga stanje oralnih tkiva koje doprinosi celokupnom fizičkom, psihičkom i socijalnom blagostanju, omogućavajući osobama da jedu, komuniciraju i učestvuju u društvenom životu bez neprijatnosti, neugodnosti ili stresa. Ovo istraživanje ima za cilj da utvrdi učestalost sprovođenja sistematskih pregleda u ranom dečijem uzrastu, praksu roditelja/staratelja u procesu očuvanja oralnog zdravlja dece, kao i zadovoljstvo pruženim uslugama. Materijali i metode: Istraživanje je sprovedeno kao deskriptivna i komparativna studija preseka u Javnoj zdravstvenoj ustanovi Domovi zdravlja Kantona Sarajevo. Ispitanici su bili odgovorna lica – šefovi stomatoloških službi, te korisnici preventivnih stomatoloških usluga. Istraživanje je obuhvatilo ukupno pet rukovodilaca i 209 roditelja, a sprovedeno je putem onlajn obrasca Google forms, a na osnovu originalnog autorskog upitnika. Rezultati: Dostupnost stomatološke zdravstvene zaštite je na visokom nivou prema iskazu roditelja, te je utvrđeno da je dostupna u 139 ili 66,5% slučajeva. Samo 24 ili 11,7% ispitanika su navela da nemaju dostupnu stomatološku zdravstvenu zaštitu. Većina roditelja navodi da nemaju čekanja na pregled zuba, da su zadovoljni pristupačnošću osoblja, te su dali visoku ocenu od 4,14±1,21 na skali od 1 do 5.Zaključak: Na osnovu rezultata istraživanja, uspeli smo da dokažemo da je na području Kantona Sarajevo osigurana kvalitetna i sigurna preventivna stomatološka zaštita za predškolsku i školsku decu u javnom zdravstvenom sektoru. Većina roditelja navode da su zadovoljni profesionalnim radom i pristupačnošću osoblja.
Keywords: preventivne stomatološke usluge; predškolska deca; školska deca; Kanton Sarajevo