LEČENJE PRIMARNE MIJELOFIBROZE, GDE SMO DANAS? - Bogdanović, Andrija; Leković, Danijela (Srpski medicinski časopis Lekarske komore, 2024)
Uvod: Primarna mijelofibroza (PMF) je klonsko oboljenje hematopoeze koje odlikuju konstitutivne tegobe, uvećanje slezine, anemija i često trombocitopenija. Cilj rada: prikazati uporedne podatke o sprovedenim studijama i lekovima koji su nam dostupni ali i novim terapijskim opcijama. Metode: analiza publikovanih kliničkih studija i relevantnih radova. Rezultati: u ovom trenutku zlatni standard lečenja bolesnika sa PMF je još uvek ruksolitinib, prvi predstavnik JAK inhibitora (JAKi). Postiže smanjenje volumena slezine (SVS≥35%) kod 41,9% bolesnika u odnosu na placebo i smanjuje tegobe >50% (TSS
Keywords: primarna mijelofibroza; JAK inhibitori; ruksolitinib; fedratinib; momelotinib; pakritinib