KLINIČKE KARAKTERISTIKE I PREŽIVLJAVANJE ODRASLIH PACIJENATA OBOLELIH OD AKUTNE MIJELOIDNE LEUKEMIJE: ISKUSTVO JEDNOG CENTRA: Preživljavanje pacijenata obolelih od akutne mijeloidne leukemije - Virijević, Marijana; Pravdić, Zlatko; Cvetković, Mirjana; Trajković, Lazar; Pantić, Nikola; Sabljić, Nikica; Rajić, Jovan; Milošević, Violeta; Jaković, Ljubomir; Bogdanović, Andrija; Kraguljac-Kurtović, Nada; Jovanović, Jelica; et al. (Srpski medicinski časopis Lekarske komore, 2024)
Uvod/Cilj: Akutna mijeloidna leukemija (AML) je heterogena bolest, po svojim biološkim karakteristikama i po odgovoru na terapiju. Brojni prognostički faktori pri dijagnozi koji su u vezi sa samom bolešću kod pacijenta, terapija i odgovor na terapiju utiču na ishod AML-a. Uprkos velikoj stopi postizanja kompletne remisije, ukupno preživljavanje (engl. overall survival – OS) je i dalje loše. Cilj ovog istraživanja je da se odredi kliničko-biološki profil bolesnika sa AML-om i njegov prognostički uticaj na stopu OS i preživljavanje bez znakova bolesti (engl. disease-free survival – DFS).Materijali i metode: Retrospektivna analiza obuhvatila je 271 bolesnika sa dijagnozom akutne mijeloidne leukemije postavljenom na Klinici za hematologiju, Univerzitetskog kliničkog centra Srbije (UKCS), između januara 2018. i januara 2023. godine. Analizirani su demografski parametri, ECOG PS (engl. Eastern Cooperative Oncology Group performance status), komorbiditeti, parametri laboratorijske analize i hematološke dijagnostike AML-a, kao potencijalni faktori rizika za OS i DFS, uz korišćenje univarijantnog Koksovog regresionog modela.Rezultati: Od ukupno 271 pacijenta, 206 (76%) je lečeno intenzivnom hemioterapijom, od kojih je bilo 108 muškaraca i 98 žena. Prosečna starost ovih ispitanika je bila 50,3 godine. Prema klasifikaciji rizika Evropske mreže za leukemiju (engl. European LeukemiaNet – ELN), najviše je bilo bolesnika intermedijarnog stepena rizika, odnosno 128 (62,1%) pacijenata. Najzastupljeniji podtip AML-a je bio NOS AML (engl. AML not otherwise specified), prisutan kod 123 (59,7%) bolesnika. Univarijantna analiza je pokazala da su starost od ≥ 60 godina (p = 0,009) i vrednost Le ≥ 30 x 109/l (p = 0,031) nepovoljni prognostički parametri za OS. Podtip AML-a, MRC (engl. myelodysplasia-related changes) bio je najznačajniji faktor rizika za kraće preživljavanje bez znakova bolesti (p = 0,027).Zaključak: U analiziranoj grupi bolesnika sa AML-om lečenih intenzivnom terapijom, pokazali smo nisku stopu OS, kao i da godine starosti i MRC podtip AML-a predstavljaju nepovoljne faktore rizika za kraće ukupno preživljavanje, odnosno preživljavanje bez znakova bolesti.
Keywords: akutna mijeloidna leukemija; prognostički faktori; preživljavanje