IZLOŽENOST ZDRAVSTVENIH RADNIKA NASILJU NA RADNOM MESTU – POZIV NA DELOVANJE - Marčeta, Elizabeta; Todorović, Jovana (Srpski medicinski časopis Lekarske komore, 2024)
Nasilje na radnom mestu nad zdravstvenim radnicima je često u sistemu zdravstvene zaštite, pa ipak deluje da u zdravstvu veliki broj slučajeva nasilja na radnom mestu ostaje neprijavljen. Najčešći tip nasilja na radnom mestu jeste verbalno nasilje, ali izgleda da značajan udeo čini i fizičko nasilje. Izvršioci nasilja nad zdravstvenim radnicima mogu biti pacijenti, članovi njihovih porodica, ali, iako ređe, i kolege. Cilj ovog članka je da predstavi definiciju nasilja na radnom mestu, njegovu prevalenciju, tipove, posledice, kao i moguće intervencije usmerene na smanjenje njegove učestalosti.
Keywords: nasilje na radnom mestu; sistem zdravstvene zaštite; zdravstveni radnici