ADAPTACIJE ERITROCITA IZAZVANE FIZIČKIM VEŽBANJEM - Stefanović, Radoš; Ristić, Biljana; Drvenica, Ivana (Srpski medicinski časopis Lekarske komore, 2024)
Vežbanje značajno povećava protok krvi i perfuziju u aktivnim mišićima kako bi se poboljšalo dopremanje kiseonika i hranljivih materija. Ovakve povišene potrebe za kiseonikom i hranljivim materijama utiču na reološke karakteristike krvi što dovodi do specifičnih adaptacija eritrocita. Na ove adaptacije utiču mnogi faktori kao što su tip, intenzitet, učestalost, trajanje fizičke aktivnosti, kao i individualne karakteristike ispitanika (pol, starost, nutritivni status...).Ovaj pregledni rad ima za cilj da sveobuhvatno sumira različite adaptacije eritrocita na kratkoročno i dugoročno vežbanje, kao i mehanizme njihovog nastanka, uzimajući u obzir uticaj različitih faktora. Rezultati istraživanja ukazuju da redovno vežbanje poboljšava metaboličke, strukturne i funkcionalne karakteristike eritrocita. Ove adaptacije pozitivno utiču na energetsku homeostazu, obnavljanje (engl. cell turnover) i životni vek eritrocita u cirkulaciji, povećanu stabilnost, fluidnost i deformabilnost membrane, kao i bolje antioksidativne karakteristike eritrocita. Uprkos potencijalnim rizicima poput „sportske anemije“, vežbanje takođe utiče na dinamiku koncentracije hemoglobina i gvožđa, kao i pojavu ekstracelularnog hemoglobina. Generalno, literaturni podaci naglašavaju kritičnu ulogu vežbanja u održavanju optimalne funkcije eritrocita, poboljšanju cirkulacije i sveopšteg zdravlja, nudeći potencijalne terapeutske prednosti. Kroz kritički prikaz literaturnih podataka o uticaju vežbanja na karakteristike i funkcije eritrocita, ovaj pregledni rad može i biti korisna smernica za tumačenje klinički značajnih rezultata kod fizički aktivnih pojedinaca.
Keywords: eritrociti; trening; deformabilnost; eritropoeza; hemoreologija