ŠTA SMO NAUČILI IZ NEADEKVATNOG TESTIRANJA D-DIMERA – PRIKAZ SLUČAJA - Pantić, Nikola M; Sabljić, Nikica; Bogdanović, Andrija; Jaković, Ljubomir; Mitrović, Mirjana (Srpski medicinski časopis Lekarske komore, 2024)
Uvod: Od proglašenja KOVID-19 pandemije, testiranje D-dimera često se koristi u nestandardnim i često neopravdanim indikacijama. Ovo je dovelo do pogrešnih dijagnoza, prekomernog sprovođenja dijagnostičkih procedura i nepotrebnih troškova.Prikaz slučaja: Bolesnica, stara 50 godina, javila se u službu urgentne medicine sa tegobama u vidu bola u grudima, kratkog daha, zamaranja i bola u levoj nozi. U učinjenim analizama uočen je povišen D-dimer (4,73 mg/l (N:
Keywords: akutna monoblastna leukemija; D-dimer; heparinom indukovana trombocitopenija