UZROK PREVREMENOG POROĐAJA KAO PROGNOSTIČKI FAKTOR NEONATALNOG ISHODA I NAČINA ZAVRŠAVANJA POROĐAJA - Donić, Smiljana; Maglić, Rastko; Mandić, Vesna; Mandić, Milica; Kostić, Konstantin; Maglić, Dragana (Srpski medicinski časopis Lekarske komore, 2024)
Uvod: Prevremeni porođaj je porođaj pre 37. nedelje gestacije. Prevremeni porođaji su najčešče uzrokovani pojavom regularnih uterusnih kontrakcija, prevremenim prsnućem plodovih ovojaka ili abrupcijom posteljice. U 20% – 30% slučajeva kada postoje maternalne ili fetalne komplikacije, prevremeni porođaj može biti indukovan. Najčešći razlog za to su preeklampsija, zastoj u rastu ploda, te teška srčana oboljenja majke.Cilj rada: Cilj rada jeste utvrđivanje povezanosti uzroka i vremena nastanka prevremenog porođaja sa neonatalnim ishodom. Materijali i metode: Retrospektivnom  studijom  smo  analizirali  prevremeno porođene pacijentkinje u Ginekološko-akušerskoj klinici „Narodni front” tokom 2020. kao i uzrok njihovog prevremenog porođaja, stanje ploda nakon porođaja. Komparirali smo neonatalni ishod kod spontanog i indukovanog prevremenog porođaja.Rezultati: Od ukupnog broja porođaja (n = 4.211), od jula do decembra 2020. godine, 498 je bilo preterminskih, što čini 11,83%. Na osnovu podataka o vitalnom statusu prematurusa, procenat mrtvih nedonoščadi iznosio je 8,9%, dok je procenat živih iznosio 91,1%. Apgar skor je bio najviši kod novorođenčadi iz vaginalnog porođaja, nakon 34. nedelje gestacije, sa intaktnim plodovim opnama i spontanim uspostavljanjem kontrakcija. Prema datoj studiji, 54,1%, preterminskih porođaja je završeno carskim rezom, što je uzrokovano gestacijskom starošću trudnoće mlađom od 28 nedelja gestacije i dominantno karličnom prezentacijom ploda.Zaključak: Značajna učestalost prevremenog porođaja, u odnosu na ukupan broj porođaja, ukazuje na ozbiljnost problema i dalju tendenciju rasta broja prevremenih porođaja i pored primenjenih svih preventivnih mera. Bolji ishod trudnoća se uočava kod porođaja u kasnijoj gestaciji, nakon 34. nedelje, sa intaktnim plodovim opnama, bez znakova infekcije. Viši Apgar skor kod dece iz spontanog u odnosu na indukovani prevremeni porođaj govori o boljem neonatalnom ishodu.
Keywords: prevremeni porođaj; prematurus; Apgar skor