PREDNOSTI I NEDOSTACI INTEGRACIJE U EVROPSKU UNIJU: ISTRAŽIVANJE MEĐU STUDENTIMA PRVE GODINE MEDICINE U SRBIJI: Pogled brucoša medicine na evropske integracije - Šantrić-Milićević , Milena; Todorović, Jovana; Stamenković , Željka; Stevanović , Aleksandar; Janković, Janko; Terzić-Šupić, Zorica; Jović-Vraneš, Aleksandra; Matejić, Bojana; Đikanović, Bosiljka; Sotirović, Ivana; Vidojević , Jovana; Zdujić , Marija (Srpski medicinski časopis Lekarske komore, 2024)
Cilј: Cilј studije je bio da se ispitaju faktori povezani sa pozitivnim stavom prema pristupu Evropskoj uniji (EU) među studentima prve godine medicine u Srbiji.Metode: U periodu od 2010. do 2021. godine, u okviru modula za učenje na dalјinu „Medicina i društvo”, ukupno 1333 brucoša Medicinskog fakulteta Univerziteta u Beogradu (1333/1940, odnosno stopa odgovora 68,7%) je odgovorilo na pitanja u polustrukturiranom upitinku koji je ispitivao njihovu percepciju prednosti i nedostataka integracije u EU. Povezanost pro-EU stava (u odnosu na one protiv –EU ili neopredelјene) sa uočenim prednostima i nedostacima predstavlјena je korišćenjem odnosa šanse (OR) i 95% intervala poverenja (CI).Rezultati: Ukupno 48,5% ispitanika je bilo za EU integracije, 42,7% je bilo neodlučno, a 8,9% je bilo protiv integracije Srbije u EU (tj. 585, 525 i 107, respektivno). Ispitanici muškog pola su imali 55% veću verovatnoću da budu u grupi sa Pro - EU stavom (OR: 1,55, 95% CI:1,14-2,10), kao i ispitanici koji su bili u stanju da identifikuju prednosti EU integracije kao što je lakša mobilnost (OR: 2,87, 95% CI: 1,80-4,57), veća raznovrsnost mogućnosti za posao (OR: 2,06, 95% CI: 1,45-2,93), i oni koji nisu smatrali da je konkurencija na tržištu zdravstvene zaštite EU nedostatak integracije u EU (OR: 8,56, 95 % CI: 1,79-40,92). Pro - EU stav je bio manje verovatan među ispitanicima koji su identifikovali visoku učestalost emigracije doktora medicine kao nedostatak EU integracija, za 45% (OR: 0,55, 95% CI: 0,36-0,84).Zaklјučak: Tokom poslednje decenije, udeo srpskih brucoša medicine sa proevropskim i neodlučnim stavom ukazuje na potrebu jače međunarodne inicijative EU i domaćih aktera. Prednosti kao što su lakša mobilnost, konkurencija na tržištu zdravstvene zaštite EU i razne mogućnosti zapošlјavanja promovišu integracioni stav, za razliku od emigracije lekara.
Keywords: EU; student; stavovi; Srbija