KORIŠĆENJE BEJBI FRENDLI USLUGA U PORODILIŠTIMA U SRBIJI - Živković Šulović, Mirjana (Srpski medicinski časopis Lekarske komore, 2024)
Uvod/cilj: Dojenje, kao tema za zdravstveno vaspitni rad i istraživanja, ne gubi na aktuelnosti, zbog brojnih dobiti i za dete (smanjenje smrtnosti, jačanje imuniteta, smanjenje učestalosti alergija, respiratornih i digestivnih poremećaja, gojaznosti i dijabetesa, povećanje koeficijenta inteligencije) i za majku (smanjenje rizika od hipertenzije, dijabetesa, hiperlipidemije, kardiovaskularne bolesti, karcinoma dojke i jajnika). Cilj istraživanja je odabir preporuka za efikasne i efektivne zdravstveno vaspitne aktivnosti za povećanje procenta isključivo dojene novorođenčadi i odojčadi mlađe od šest meseci, u Srbiji. Materijali i metode: Istraživanje je sprovedeno kao sekundarna analiza podataka dobijenih putem istraživanja Multiple Indicator Cluster Survey 6 (MICS 6) za opšti (nacionalni) i za uzorak romske etničke grupe, u Srbiji, 2019. godine. Povezanosti korišćenja usluga: kontakt „koža na kožu“, rani podoj i majka uz novorođenče 24 sata i sociodemografskih varijabli majki su ispitane primenom univarijantne i multivarijantne logističke regresione analize. Statistička značajnost je određivana u odnosu na nivo p < 0,05 (t-test, hi-kvadrat test i Men-Vitnijev U-test).Rezultati: U oba uzorka, ispitivane socioekonomske karakteristike majki nisu povezane sa korišćenjem bejbi frendli usluga. Značajna statistička razlika postoji u odnosu na tip porođaja u oba uzorka. Žene koje su se porodile carskim rezom ostaju uskraćene za korišćenje postupaka koji imaju dokazane pozitivne efekte po zdravlje deteta i majke. U oba uzorka nađeno je značajno veće korišćenje zajedničkog smeštaja majke i novorođenčeta tokom 24 sata u Beogradskom regionu u kojem se nalazi porodilište koje je nosilac Nacionalnog programa podrške dojenju.Zaključak: Najefikasnija mera za unapređenje dojenja odnosi se na usvajanje politika podrške dojenju u ustanovi i obavezu edukacije kompletnog osoblja koje je u kontaktu sa majkama tokom boravka u porodilištu (dvadesetočasovna obuka Svetske zdravstvene organizacije za savetovanje o dojenju).
Keywords: isključivo dojenje; bejbi frendli usluge; edukacija