SUOČAVANJE SA NEIZVESNIM I SLOŽENIM SITUACIJAMA: PODRŠKA ZDRAVSTVENIM RADNICIMA U REŠAVANJU IZAZOVA BEZBEDNOSTI PACIJENATA - Mira, José Joaquin (Srpski medicinski časopis Lekarske komore, 2024)
Pružanje optimalnog kvaliteta zdravstvene zaštite je izazov za zdravstvene stručnjake i zdravstvene sisteme širom sveta. Pacijenti se često oslanjaju na zdravstvene radnike da im pomognu u njihovim zdravstvenim problemima i da pruže najbezbedniju i najbolju moguću zdravstvenu uslugu. Međutim, uprkos najvećim naporima zdravstvenih radnika da pruže visokokvalitetne usluge, neočekivani neželjeni događaji mogu uticati na pacijenta. I pacijentima i zdravstvenim radnicima može biti teško da se nose sa ovim događajima, pogotovo kada oni dovode do teške povrede pacijenta.Pored fizičkih i psiholoških posledica koje ovi neželjeni događaji mogu ostaviti na pacijentima, zdravstveni radnici takođe mogu biti emocionalno pogođeni. Pružaoci zdravstvenih usluga koji su uključeni u neželjene događaje često se nazivaju sekundarnim žrtvama. Na njih ne utiču samo neželjeni događaji koje pacijent doživljava, već i reakcija koju ti događaji mogu izazvati kod drugih članova zdravstvenog tima, kao i izvan i unutar zdravstvene ustanove.Neželjeni događaji često imaju sistemski uzrok, što znači da mogu biti rezultat kombinacije organizacionih, kulturnih i faktora sredine.Iako se obično zdravstveni radnik nadležan za lečenje pacijenata, koji je direktno povezan sa štetom nanetom pacijentu izdvaja kao odgovoran, u većini slučajeva postoji niz događaja i zdravstvenih radnika uključenih u neželjeni događaj. Sledstveno, drugi članovi zdravstvenog tima takođe mogu biti uključeni u događaj, bilo direktno ili indirektno. Ovo može stvoriti osećaj zajedničke odgovornosti među članovima tima i zajednički osećaj gubitka ili krivice kada dođe do neželjenih događaja.Pružaoci zdravstvenih usluga i ustanove treba da prepoznaju uticaj neželjenih događaja na pacijente i pružaoce usluga. Pružajući podršku i resurse sekundarnim žrtvama, zdravstvene ustanove mogu da pomognu u ublažavanju emocionalnih posledica ovih događaja i da obezbede zdravstvenim radnicima podršku, kako bi oni mogli da nastave da pružaju visokokvalitetnu zdravstvenu uslugu svojim pacijentima.U ovom radu su navedeni elementi koji su ključni za bolje razumevanje fenomena sekundarne žrtve i principa kulture pravičnosti, u skladu sa preporukama ERNST konzorcijuma.
Keywords: neželjeni događaji; zdravstveni radnici; lekarske greške; bezbednost pacijenata; kultura pravičnosti