SITUS INVERSUS TOTALIS: POGLED NA SLIKU U OGLEDALU - Pavlović Stojanović, Jasmina; Perović, Aleksandra; Stojanović, Minja; Margitin, Nenad; Milenković, Ivona; Lazić, Ljiljana; Antonijević Đorđević, Dragana; Bjelica, Magdalena (Srpski medicinski časopis Lekarske komore, 2023)
Uvod: Situs inversus totalis (SIT) je redak fenomen i incidenca ovog stanja se kreće od 1:10,000 do 1:20,000 osoba. Radi se o stanju u kome je raspored unutrašnjih organa slika u ogledalu normalne anatomije. Može se javiti samostalno ili kao deo sindroma sa drugim nepravilnostima. Urođene srčane mane su prisutne kod oko 5-10% ovakvih osoba. Osnovni uzrok i genetika situs inversusa su složeni.Prikaz slučaja: Pacijentkinja starosti 69 godina, upućena je u maju 2023. godine na Odeljenje opšte hirurgije radi operacije ventralne kile.  Ovo je njena treća hospitalizacija na istom odeljenju; tokom 1998. godine imala je operaciju slepog creva, a u 2018. godini pacijentkinji je zbog kalkuloze žučne kese urađena holecistektomija. Nakon prijema pacijentkinja je upućena na CT toraksa i abdomena, kako bi se potvrdila tačna anatomija, s obzirom da je od ranije bila upoznata sa svojim stanjem i postojanjem situs insversusa.  Prilikom CT pregleda potvrđen je raspored trbušnih organa kao slika u ogledalu normalne anatomije i srce na desnoj strani grudnog koša.Zaključak: Većina osoba sa SIT vodi potpuno normalan život. Očekivani životni vek i rizik od dobijanja stečenih bolesti su slični kao kod osoba iz opšte populacije.  U određenom broju slučajeva postoji povezanost sa pojedinim patološkim entitetima. Kod pacijenata sa prisustvom SIT uobičajeni uzroci akutnog abdominalnog bola često dovode do pogrešnih zaključaka, a lokalizacija uzroka bola u stomaku je izuzetno komplikovana i teška. Identifikovanje osoba sa SIT omogućava da se smanje rizici tokom hirurških zahvata i interventnih procedura.
Keywords: situs inversus; dextrocardia; slika u ogledalu