VANBOLNIČKI SRČANI ZASTOJ I MERE KARDIOPULMONALNE REANIMACIJE U SLUŽBI ZA HITNU MEDICINSKU POMOĆ PANČEVO – JEDNOGODIŠNJA ANALIZA - Baba, Ileana (Srpski medicinski časopis Lekarske komore, 2023)
Uvod: Vanbolnički srčani zastoj (VSZ) predstavlja najurgentnije stanje sa kojim se susreću zdravstveni radnici. Primenjene mere kardiopulmonalne reanimacije (KPR) imaju za cilj uspostavljanje ROSC-a (Return of spontaneous circulation). Ciljevi ovog istraživanja su bili određivanje učestalosti VSZ, kao i demografskih karakteristika pacijenata.Metode: Istraživanje je u vidu retrospektivne studije koja obuhvata period od 01.01.2022.-31.12.2022. godine u Službi za hitnu medicinsku pomoć Pančevo. Podaci su uzeti iz protokola kućnih poseta i poziva, a rezultati su prikazani deskriptivnom statistikom.Rezultati: U ispitivanom jednogodišnjem periodu VSZ se javio kod 36 pacijenata. U većini su to bili muškarci (69,4%) starijeg uzrasta sa pikom u dobi 70-81 godina. Mesto zadesa je u većini slučajeva prebivalište (72,2%), a svedok laik (77,8%). Mere Basic Life Support-a (BLS) su započete kod 13,9%. Dominantni inicijalni ritam je nešokabilni kod 69,4%, a ROSC je uspostavljen kod 39%. Dispečer je prepoznao da se radi o VSZ u 75 % slučajeva. Etiologija je uglavnom kardiovaskularna kod 44,4% pacijenata. VSZ se najviše javljao tokom popodnevnih sati, a najviše slučajeva je bilo u oktobru.Zaključak: Prebivalište kao najčešće mesto zadesa i mali broj započetih mera BLS-a, kao i deo neprepoznatih VSZ od strane dispečera ukazuju na neophodnost edukacije stanovništva, kao i uvođenja jedinstvenog protokola za dispečere.
Keywords: VSZ; KPR; ROSC