FUNKCIONALNI REZULTATI LEČENJA PACIJENATA SA POVREDOM MEKIH TKIVA VOLARNE STRANE RUČNOG ZGLOBA - Maljković, Filip; Matić, Slađana (Srpski medicinski časopis Lekarske komore, 2023)
Uvod: Šaka je izuzetno važan deo tela kompleksne anatomije. U njoj se nalaze važni neurovaskularni elementi. Mnoge površinske povrede šake, naizgled trivijalne, često su povezane sa povredama tetiva, nerava i krvnih sudova. Istraživanje se odnosi na povrede mekih tkiva, dok su povrede kostiju isključene iz studije.Cilj rada: Cilj rada je da se prikaže funkcionalni rezultat lečenja pacijenata sa povredom mekih tkiva volarne strane ručnog zgloba.Metode: Izvršena je retrospektivna analiza 20 pacijenata lečenih na Odeljenju mikrohirurgije Urgentnog centra u Beogradu. Ispitivali smo: grubu motornu snagu šake (GMS), opseg pokreta, test diskriminacije dve tačke (engl. two-point discrimination test – 2PD), a pacijenti su popunjavali Upitnik za procenu invaliditeta ruku, šaka i ramena (the Disabilities of the Arm, Shoulder and Hand – DASH questionnaire).Rezultati: U našoj studiji, GMS povređene ruke bila je 80,9 % snage nepovređene ruke. Srednji opseg pokreta ručnog zgloba, kao i DIP, PIP i MCP zglobova, bio je u rasponu od 77,45 % do 91,6 %, u odnosu na nepovređenu ruku. Senzorni oporavak nivoa S3+ dostiglo je 10 % pacijenata. Prosečni DASH skor je bio 19,78.Zaključak: Naše istraživanje pokazuje da je pravilno i blagovremeno lečenje neophodno za dobar funkcionalni rezultat lečenja ovih povreda.
Keywords: gruba motorna snaga; srednji opseg pokreta; senzorni oporavak