OBUHVAT OBAVEZNOM VAKCINACIJOM NA TERITORIJI MAČVANSKOG OKRUGA U PERIODU IZMEĐU 2011. I 2021. GODINE - Pajičić, Ana; Jović-Vraneš, Aleksandra; Vujković, Branko (Srpski medicinski časopis Lekarske komore, 2023)
Uvod: Vakcina je jedan od najstarijih i najkorisnijih pronalazaka u medicini. Ovo je jednostavan, bezbedan i efikasan način zaštite od zaraznih bolesti i dokazana, isplativa strategija javnog zdravlja, koja štiti i pojedinca i celu zajednicu. Sa druge strane, vakcina je postala žrtva svog uspeha, jer su mnoge bolesti koje se mogu sprečiti vakcinama postale toliko retke, da neki ljudi veruju kako su zauvek iskorenjene, pa ne shvataju korist od vakcinacije i opasnost ukoliko se ona ne sprovodi. Cilj rada je bio da se analizira obuhvat obaveznom vakcinacijom na teritoriji Mačvanskog okruga, u periodu od 2011. do 2021. godine.Materijali i metode: U radu je korišćena retrospektivna analiza sekundarnih podataka godišnjih izveštaja domova zdravlja na teritoriji Mačvanskog okruga, za period od 2011. do 2021. godine. Za potrebe ovog istraživanja, obuhvat vakcinacijom je izračunat na osnovu broja novorođene dece u datoj godini. Podaci iz domova zdravlja dostavljaju se nadležnom Zavodu za javno zdravlje Šabac. Svaki izveštaj sadrži: broj lica koja podležu obaveznoj imunizaciji, broj lica koja su vakcinisana, kao i procenat vakcinisanih u odnosu na broj lica koja je trebalo vakcinisati. Za analizu trenda vakcinacije korišćen je metod korelacije i regresije, odnosno tumačena je vrednost Pirsonovog koeficijenta korelacije i određena je jednačina regresione prave.Rezultati: Na teritoriji Mačvanskog okruga, posmatran je obuhvat dece obaveznom vakcinacijom u periodu od 2011. do 2021. godine. Uočen je negativni trend u obuhvatu vakcinacije za sve posmatrane vakcine, izuzev trenda koji se odnosi na vakcinaciju protiv Haemophilus influenzae.Zaključak: Posmatrano za sve vakcine zajedno, obuhvat vakcinacijom tokom posmatranog perioda opada. Tokom 2021. godine, nijedna vakcina nije postigla obuhvat od 95%. Opadajući trend ukazuje na potrebu promovisanja vakcinacije, kao najbezbednije i najdelotvornije zaštite od zaraznih bolesti.
Keywords: vakcinacija; obuhvat vakcinacijom; trend; javno zdravlje