POREĐENJE PD-L1 EKSPRESIJE U CITOLOŠKOM I HISTOLOŠKOM MATERIJALU SEROZNOG HIGH-GRADE KARCINOMA JAJNIKA - Jovanović, Ljubiša; Ćirković, Anđa; Nikolić, Ljubinka; Jović, Milena; Mikić, Darko; Milenković, Svetlana; Janković, Radmila (Srpski medicinski časopis Lekarske komore, 2023)
Uvod: Tumorske ćelije u peritonealnom lavatu eksprimiraju različite proteine sa značajnim prognostičkim i terapijskim potencijalom. Takva ekspresija se može razlikovati od ekspresije u primarnom tumoru ili u metastazama. U ovoj studiji upoređivali smo ekspresiju PD-L1 markera (programirani ligand ćelijske smrti-1) na karcinomskim ćelijama jajnika u citološkom materijalu, u peritonealnim metastazama i u primarnom tumoru.Materijali i metode: Studija je obuhvatila 30 pacijentkinja koje su operisane zbog high-grade seroznog karcinoma jajnika (HGSC) u IIIC FIGO stadijumu tumorske bolesti, u jednogodišnjem periodu. Formirani su citoblokovi, citološki i tkivni mikronizovi koji su imunohistohemijski bojeni PD-L1 antitelom. Četiri kategorije PD-L1 ekspresije su: negativna, slaba, umerena i jaka ekspresija. Udružene umerena i jaka ekspresija smatrane su visokom PD-L1 ekspresijom.Rezultati: Umerena ekspresija je najčešći obrazac PD-L1 ekspresije u primarnom HGSC (50%) kao i u peritonealnim metastazama (omentumu) (60%). Citološki uzorci su uglavnom pokazivali slabu PD-L1 ekspresiju (57%). Statistička analiza nije pokazala značajnu razliku među analiziranim grupama kada je reč o PD-L1 ekspresiji. Pokazana je pozitivna korelacija PD-L1 ekspresije između različitih, udruženih tumorskih uzoraka kod svakog pacijenta sa statisičkom značajnošću (p
Keywords: karcinom jajnika; PD-L1; peritonealna lavaža; metastaze