ANAMU, MORINGA, SPIRULINA I HLORELA: DOPRINOS KVALITETU ŽIVOTA ONKOLOŠKIH PACIJENATA – REZULTATI POSTMARKETINŠKE PROSPEKTIVNE STUDIJE U SRBIJI, 2021 – 2022. GODINE - Estevez Garcia, Anabely; Kovčin, Vladimir; Venegas Godinez, Aliuska (Srpski medicinski časopis Lekarske komore, 2023)
Uvod: Kvalitet života je jedan od prioritetnih ciljeva u lečenju onkoloških pacijenata. Pored konvencionalnih terapija, simptomatske terapije i terapije podrške su od vrednosti za krajnji ishod lečenja. Veliki broj ovakvih pacijenata koristi druge alternativne metode, kao što je biljna terapija.Cilj: Ova prospektivna studija se bavi procenom uticaja biljaka: anamu, moringa, spirulina i hlorela, koje se rutinski koriste na Kubi, na kvalitet života onkoloških pacijenata.Materijali i metode: Ispitano je 46 pacijenata sa različitim malignim tumorima u četvrtom stadijumu bolesti, od kojih je 26 bilo na hemioterapiji, a 18 na simptomatskoj i suportivnoj terapiji, a koji su oralno koristili ekstrakte navedenih biljaka, tokom tri meseca. Uz prethodno dobijenu saglasnost i ovlašćenje, korišćen je standardni EORTC QLQ-C30 upitnik na maternjem jeziku pacijenata, za procenu kvaliteta života pre i posle tri meseca upotrebe. Rezultati: Globalna procena opšteg zdravstvenog stanja i kvaliteta života pacijenata pokazala je značajno poboljšanje posle tri meseca korišćenja preparata, u odnosu na početak primene, prema ocenama pacijenata. Prema upitniku, na funkcionalnoj skali se poboljšalo svih pet parametara (Tabela 2, Grafikon 2), (p = 0,0002338), a do poboljšanja je došlo i na skali simptoma (zamor, p = 0,01501; bol, p = 0,0436). Žene su postigle bolju fizičku funkcionalnost i značajniji gubitak zamora i bola, dok se kod muškaraca poboljšala kognitivna funkcionalnost. Emocionalna funkcionalnost se poboljšala u podgrupi pacijenata koji su primali hemioterapiju, dok su kod onih koji su je prethodno primili postojale značajne razlike u skoru skale simptoma gubitka apetita i konstipacije – simptoma koji su se povukli nakon tri meseca upotrebe proizvoda, izjednačavajući podgrupe po pitanju smanjenja ovih simptoma. Kod ostalih funkcionalnih parametara su takođe dobijene statistički značajne razlike za sve pacijente.Zaključak: Poboljšanje kvaliteta života i funkcionalnosti kao i smanjenje bola i zamora pacijenata postignuto je kod svih ispitanika i bilo je statistički značajno, bez obzira da li su primali hemioterapiju ili ne tokom korišćenja biljnih preparata.
Keywords: maligni tumori; kvalitet života; anamu; hlorela; moringa; spirulina