KARDIOTOKSIČNOST ANTINEOPLASTIČNE TERAPIJE – MEHANIZMI NASTANKA, KLINIČKE MANIFESTACIJE I OSNOVNI POSTULATI KARDIO-ONKOLOGIJE: Kardiotoksičnost antineoplastične terapije - Cvetković, Zorica; Marković, Olivera; Mitrović, Mirjana (Srpski medicinski časopis Lekarske komore, 2023)
Maligne bolesti i kardiovaskularne bolesti su najčešći uzroci morbiditeta i mortaliteta savremenog sveta. Uzimajući u obzir starenje populacije razvijenih zemalja i činjenicu da su maligne bolesti uglavnom bolesti starijeg životnog doba, projektovani porast broja obolelih u zemljama Evropske unije, do 2040. godine, iznosi preko 20%. Savremena, personalizovana terapija malignih bolesti, koja je značajno poboljšala prognozu i preživljavanje hemato-onkoloških bolesnika, podrazumeva i njihovo brižljivo ambulantno praćenje, kako bi se prevenirali, pravovremeno dijagnostikovali i adekvatno lečili neposredni i kasni neželjeni efekti  antineoplastične terapije. Kardiovaskularni sistem je, s obzirom na specifičnost građe i funkcije,  posebno osetljiv na antineoplastične agense. Personalizovani i multidisciplinarni pristup u lečenju i praćenju hemato-onkoloških bolesnika je doveo do razvoja nove subspecijalnosti – kardio-onkologije, čiji je osnovni zadatak rano identifikovanje onkoloških bolesnika, sa ili bez  pridruženih kardiovaskularnih bolesti, koji imaju povećani rizik od nastanka kardiotoksičnosti uzrokovane hemato-onkološkom terapijom. U radu su navedeni osnovni mehanizmi kardiotoksičnosti najvažnijih grupa antineoplastičnih lekova, kliničke manifestacije, kao i savremene preporuke za primarnu i sekundarnu prevenciju.
Keywords: antineoplastični agensi; kardiotoksičnost; prevencija; lečenje